9.7 C
Botoșani
duminică, 26 martie 2023

Criză de vaccinuri pentru bebeluşi

spitalpediatrie upu2

La Botosani, dozele de vaccin contra hepatitei B si tuberculozei s-au  epuizat, iar 300 de nou-nascuti sunt in pericol pentru ca nu au fost vaccinati la timp. Vinovati sunt oficialii de la Ministerul Sanatatii care au intarziat sa faca livrarile de vaccinuri.

Vaccinul impotriva hepatitei B este un vaccin inclus in  programul national de imunizari si este  administrat nou-nascutilor in maternitate, dupa nastere, in primele 12 ore. Urmatoarele doze  se administreaza la 2 si la 6 luni, iar serul ii  protejeaza pe bebelusi de hepatita B.

„In momentul de fata stocul de vaccin antihepatitic si vaccin BCG pentru profilaxia tuberculozei s-a epuizat. Din declaratii exista promisiunea ca la sfarsitul lunii se va reface stocul cu acest vaccinuri”, a declarat Ioan Asaftei, director de ingrijiri  Spitalul Judetean de Urgenta.
Medicii pediatrii sustin ca nevaccinarea la timp inseamna riscuri grave privind starea de sanatate a bebelusilor. „Daca tinem cont de faptul ca boala hepatica cu virus B este din ce in ce mai frecventa atunci sigur ca este lesne de inteles de ce este atat de importanta vacinarea si este extrem de important ca ea sa inceapa din perioada neonatala”, a spus medicul pediatru, Aurel Tinca.

Vaccinarea bebelusilor care nu au fost imunizati  impotriva hepatitei B la nastere, in spital, va fi  facuta prin intermediul medicilor de familie,  atunci cand, evident, si acestia vor primi, tot de  la DSP, vaccinul necesar. Exista promisiuni ca vaccinul  antihepatitic si cel contra tuberculozei vor ajunge la  Botosani la sfarsitul lunii iulie.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA