1.6 C
Botoșani
vineri, 13 decembrie 2024

Criză acută de forţă de muncă în confecţii. Sute de locuri sunt disponibile

fabrica confectii 512

În ultimii 20 de ani, în municipiul şi judeţul Botoşani, industria confecţiilor s-a dezvoltat foarte mult. Au venit mulţi investitori care au deschis fabrici de confecţii iar acum se confruntă cu o mare problemă în ceea ce priveşte forţa de muncă.

Omul de afaceri Mihai Tincu, directorul general al Rapsodia Conf, susţine că majoritatea firmelor din domeniul confecţiilor au posibilitatea de a face angajări dar problema este că nu sunt prea mulţi dispuşi să lucreze în acest sector de activitate.

„Sunt anunţate nişte creşteri de capacităţi de producţie. Fiecare doreşte să-şi crească capacitatea de producţie dar dorinţa de a face mai mult nu este legată de contracte. Sunt contracte şi oferte dar problema este dacă avem cu cine face această creştere a capacităţii de producţie. Trebuie să găsim mai mulţi muncitori şi să găsim mai mulţi oameni care să lucreze într-o fabrică de confecţie”, ne-a spus Mihai Tincu care a adăugat:

„Eu pot să angajez acum 100 de oameni. Am utilaje şi comenzi dar trebuie să găsesc oameni. Cei care vin nu sunt pregătiţi. Luna aceasta am angajat vreo 15 dar să vedem câţi vor rămâne. Toţi sunt din judeţ. Nu din Botoşani. Acum am în total 250 de angajaţi din care vreo 80 sunt din judeţ”.

Faptul că firmele de confecţii nu găsesc muncitori pare un paradox ţinând cont că judeţul Botoşani este în top în ceea ce priveşte şomajul. Oamenii de afaceri din acest sector de activitate spun că în continuare se lucrează foarte mult la negru, în judeţul Botoşani.

Tincu Mihai 512

„Şomajul este mare dar există un segment destul de mare de oameni care mai lucrează la negru. Există un segment de oameni care lucrează în străinătate. De asemenea, este mai puţină dorinţă de a lucra într-un mediu organizat, disciplinat, cu reguli mai stricte. Este o diferenţă între o firmă de producţie şi o firmă de servicii. Trebuie să realizăm că nicio ţară din lume nu trăieşte doar din servicii şi consultanţă”, a afirmat directorul general al Rapsodia Conf.

Unul dintre motivele pentru care botoşănenii nu preferă domeniul confecţiilor este faptul că nicio firmă nu oferă un salariu fix. Angajaţii câştigă în funcţie de cât produc iar acest lucru nu este agreat, în special de tineri.

„Salariul minim, fără tichete de masă, este 900 de lei. Sunt care ajung la 1200-1300 de lei. Se plăteşte în funcţie de cât faci. Problema este că suntem o ţară cu o fiscalitate mare atât pentru angajator cât şi pentru angajat. Măsura guvernului de a reduce CAS-ul este una bună. Suntem puţini care lucrăm, sunt mulţi pensionari şi mulţi bugetari. Cei care produc trebuie să aibă mai puţină fiscalitate pentru a putea creşte capacitatea”, a conchis Mihai Tincu.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES











































ULTIMA ORA