Cristian Achiţei: “Consiliul Judeţean Botoşani nu va mai depune niciun proiect la AFM. Sunt proceduri extrem de complicate şi nejustificate” – VEZI ce se întâmplă cu proiectul de apă-canalizare

0
597

achitei, flutur

După experienţa pe care au avut-o la proiectul de 102 milioane de euro privind apa şi canalizarea, şefii Consiliului Judeţean Botoşani susţin că nu vor mai depune niciun proiect la Agenţia Fondului de Mediu deoarece este foarte mare birocraţie şi că funcţionarii de acolo nu fac altceva decât să complice lucrurile.

“La Ministerul Mediului sunt tot felul de minţi luminate care fac achiziţii, proceduri, verificări. Tot felul de proceduri complicate. Eu nu am nimic cu ei dar toate aceste chestiuni duc la discuţii birocratice care ar trebui eliminate. Dacă aceste lucrări de pe Programul Operaţional de Mediu ar fi fost la Consiliul Judeţean erau gata de mult. Cineva a dorit ca acest program să fie finanţat prin Ministerul Mediului.  Atât timp cât voi sta la Consiliul Judeţean şi cât procedurile nu se vor schimba la Agenţia Fondului de Mediu, Consiliul Judeţean Botoşani nu va mai depune niciun proiect acolo. Este atât de complicat… Dacă ceri cinci lei la rambursare, aproape că ajungi să-ţi ceară ei banii înapoi, de parcă nu ai făcut nimic. Sunt proceduri extrem de complicate şi nejustificate”, a declarat Cristian Achiţei, vicepreşedinte Consiiul Judeţean Botoşani.

Proiectul de 102 milioane de euro plus TVA, ar fi trebuit terminat la sfârşitul anului trecut dar în cel mai fericit caz se va încheia în luna decembrie a acestui an. Unele lucrări sunt la 20-30% iar altele nici măcar nu au demarat deoarece nu s-a finalizat licitaţia.

“Achiziţiile au durat extrem de mult, cu multe contestaţii. Acolo e vorba de nouă contracte de lucrări. Săptămâna trecută s-a făcut recepţia la reabilitarea staţiei de tratare Ştefăneşti. Lucrările la staţiile de epurare de la Flămânzi, Vorona şi Dorohoi sunt finalizate şi urmează să trecem la recepţia lucrărilor. Pe partea de extindere reţele de apă-canalizare, se lucrează pe Flămânzi – Frumuşica. Este un contract mai întârziat, undeva la 20% din execuţie dar mai avem încă un an şi se va termina. La fel reţelele de canalizare de la Vorona – Tudora unde de asemenea s-a semnat contractul. Într-un stadiu avansat este lucrarea de alimentare cu apă a oraşului Săveni, una din cele mai importante lucrări. Oraşul Săveni va avea apă din Prut, o apă mai bună decât Botoşaniul. Singurul contract care nu s-a finalizat din punct de vedere al achiziţiei este Extindere reţele alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Dorohoi. Nu văd cum putem interveni peste comisia de licitaţie. Pe urmă se interpretează că facem trafic de influenţă au abuz în serviciu”, a mai precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.