-5.6 C
Botoșani
miercuri, 12 februarie 2025

Crescătorii de ovine vor un sprijin real al ministrului Agriculturii. Ionică Nechifor: „Avem nevoie să încurajăm performanța”

Asociațiile  Crescătorilor de Ovine și Caprine din România solicită Ministerului Agriculturii acordarea unui sprijin sectorului ovin și caprin, pentru eficientizarea activității, creșterea și dezvoltarea sectorului în România.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, a solicitat realizarea parteneriatului între asociațiile profesionale responsabile de coordonarea Registrului Genealogic  și Stațiunile  de Cercetare, transferul și implementarea rezultatelor, pentru accelerarea progresului în fermele de oi și capre.

“Vrem un sprijin real pentru acest sector. Suntem pe locul 2 în UE ca număr de ovine și caprine, avem nevoie să încurajăm performanța pentru a obține producții mai mari și o calitate superioară. Oile Karakul de Botoșani pot excela pe lângă pielicele și la celelalte producții. Prin urmare se impune un sprijin consistent. Ne dorim ca asociațiile să facă dovada parteneriatelor cu stațiunile de cercetare în mod real și eficient. Prin această măsură, accelerăm obiectivul principal, omologarea de noi rase la speciile ovine și caprine, folosind corpul cercetătorilor din domeniu și care este cel mai acreditat de a certifica alături de ANZ , rezultatele obținute”, a spus Ionică Nechifor.

De asemenea, președintele Asociației Moldoovis consideră că sprijinul Cuplat Zootehnic(SCZ) trebuie acordat pentru animalele incluse într-un Program de Ameliorare aflat pe teritoriul României și care sunt înregistrate în una din cele două secțiuni ale Registrului Genealogic al rasei.

Este vorba de SECȚIUNEA  PRINCIPALĂ (233.000 femele și 80.000  masculi) unde sunt animale în rasă pură, cu valoare genetică ridicată, populație ce permite furnizare de reproducători valoroși în vederea lucrărilor de selecție, respectiv încrucișări rasiale.

“Propunem  ca Sprijinul Cuplat Zootehnic la ovinele din Secțiunea Principală, să fie acordat unui număr minim de 60 cap. și maxim 500 cap., pe întreg teritoriul României. Cuantumul  să fie acordat în sumă de 50 euro/cap. Impactul bugetar este de 15,665 mil euro /anual”, a precizat Ionică Nechifor.

La SECȚIUNEA SUPLIMENTARĂ (2.100.000 capete femele) sunt animale cu sau fără origine cunoscută, care au apartenență la rasă și îndeplinesc cerințele minime de performanță din Programul de Ameliorare, supuse Controlului după Performanță Proprie( CPP).

“Propunem Sprijinul Cuplat Zootehnic la ovinele din Secțiunea Suplimentară, să fie acordat unui număr minim de 100 capete și maxim 500 capete, pe întreg teritoriul României. Cuantumul să fie acordat în sumă de 20 euro/cap. Impactul bugetar- 42 mil euro/anual”, a adăugat Ionică Nechifor care a mai precizat că prin utilizarea reproducătorilor masculi în rasă pură și testați genomic, garantează indivizi rezistenți la scrapie.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.













ULTIMA ORA