Autoritățile locale din Păltiniș se așteptau la un val de refugiați din Ucraina și s-au mobilizat încă de joi, după primele bombardamente ale rușilor. Un centru de zi construit cu fonduri europene a fost amenajat pentru primirea refugiaților și în momentul de față sunt 60 de locuri de cazare.
Primarul Costel Romanescu spune că are posibilitatea de a caza 150 de refugiați și că deja a pregătit saltele, paturi și tot ce mai este necesar. De asemenea, personalul centrului și angajații primăriei s-au mobilizat pentru a le oferi refugiaților condiții cât mai bune.
“Am făcut apel la cei apropiați, la salariați, la colegi și au sărit toți. Mesajul meu a fost: cei care vor să o facă, o fac din suflet și nu pentru recompensă. Le mulțumesc tuturor. Până și oamenii sărmani din sat au găsit câte o pernă și au adus-o aici, pentru a putea primi în condiții cât mai bune oamenii aflați în nevoie. În momentul de față avem undeva la 60 de locuri de cazare dar putem să ne extindem până la 150. Avem saltele, lenjerii și ne organizăm în funcție de nevoi. Oamenii sunt necăjiți, sunt speriați, sunt disperați, au lăsat case, au lăsat familii, au lăsat bunuri și au plecat”, a spus Costel Romanescu.
Primarul comunei Păltinis consideră că mulți dintre refugiați ar avea nevoie de consiliere psihologică deoarece sunt foarte afectați de ceea ce se întâmplă în țara lor. La centrul din Păltiniș, beneficiază de asistență medicală 24 de ore din 24, au posibilitatea de comunica cu rudele iar care au dorit să plece în alte țări din Europa, au fost ajutați de către reprezentanții primăriei.
“Cred că în aceste centre este necesar și un psiholog dar un psiholog care poate să comunice cu ei, care să cunoască limba lor. Sunt fel de fel de cazuri, sunt oameni care și-au pierdut pe cineva drag. Ei ne mulțumesc pentru ospitalitate. Sunt care stau o zi sau două și pleacă mai departe. Chiar îi mulțumesc domnului viceprimar care a făcut un adevărat tur de forță și a asigurat transportul tuturor, chiar până în Germania, Austria, Cehia, Ungaria. O parte din ei rămân pentru că sunt derutați, nu au pe cineva apropiat aici sau în Europa și trebuie să-și revină. Le punem internet de mare viteză ca să poată comunica, le punem niște programe la televizor, desene animate pentru copii”, a adăugat primarul comunei Păltiniș.