Situaţie incertă pentru aproximativ 1000 de copii din România care au împlinit vârsta de şapte ani şi nu au trecut pe la clasa pregătitoare. Potrivit Legii Educaţiei, clasa zero este obligatorie pentru toţi elevii. Dar din 2012 şi până acum, zeci de mii de părinţi au profitat de faptul că legea se respectă doar în teorie. În practică, mulţi copii au fentat prima clasă din ciclul primar. Din aceasta toamnă însă, niciun elev care nu a mers mai întâi la clasa pregătitoare nu va putea fi înscris în clasa I.
Ana-Maria face parte din prima generaţie de elevi care au mers la clasa pregătitoare, proiect lansat în sistemul educaţional din România în toamna anului 2012. De atunci au trecut aproape patru ani. Patru ani în care mii de copii au fost înscrişi direct în clasa I-a, deşi, în Legea educaţiei, clasa pregătitoare este obligatorie!
Julieta Mihăilescu, director la şcoala nr. 50 din Bucureşti: „Trebuie să ne fie clar când spunem că această clasă este sau nu este obligatorie. Este obligatorie pentru că învăţământul românesc începe de la clasa pregătitoare. Aşa ne spune legea şi noi nu ar trebui să încălcăm legea”.
“În conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV”, se precizează în metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj a declarat, recent, că, din această toamnă, niciun elev nu va putea intra în clasa I-a dacă nu a terminat clasa pregătitoare. Fără excepţii!
“Părinţii, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2016 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare” se arată în documentul emis de reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Iulian Cristescu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: „Singura problemă apărută este momentul în care s-a anunţat această metodologie. Ar fi fost normal să se anunţe în vacanţa de vară, din 2015, astfel încât toţi părinţii să ştie acest lucru”.
Citeşte mai mult pe DIGI24