-3.8 C
Botoșani
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Copii cu dor de mamă şi de tată. La Botoşani sunt peste 1.300 de micuţi privaţi de dragostea părintească

elevighiozdane920

Statistica arata ca la nivelul judetului Botosani sunt 1.370 de copii cu ambii parinti sau unul dintre ei plecati la munca peste hotare. Cei mai multi copii aflati in aceasta situatie au intre sapte si 17 ani, dar sunt si prunci de un an sau doi anisori care au ramas in grija bunicilor sau altor rude pentru ca parintii lor sa castige bani in strainatate.

Dincolo de aceasta statistici care raman incremenite in niste tabele sunt dramele unor copii despre care specialistii spun ca sentimentul abandonului le provoaca mari probleme si odata ajunsi la maturitate evita sa mai dezvolte relatii emotionale si nu mai stiu nici chiar sa iubeasca.

„Plecarea parintilor in strainatate, schimbarea ciclului primar, gimanzial pot fi aducatoarede trairi negative care se pot transforma in boala.  Avem cazuri de copii cu depresie a caror parinti sunt plecati in strainatate”, a spus Laura Jijie, psiholog.

La Botosani, 394 de copii au ambii parintii plecati peste hotare. Alti 855 de minori traiesc doar cu mama sau cu tatal, dupa ce unul dintre parinti a  ajuns la munca in tari straine, iar 121 sunt cu parinte unic sustinator al familiei si acesta este in strainatate.

„Legislatia actuala in Romania prevede faptul ca atunci cand parintii isi propun  sa paraseasca tara trebuie sa se adreseze autoritatii locale, sa notifice aceasta autoritate cu  privire la perioada in care se deplaseaza in strainatate, cu privire la persoana pe care o desemneaza a fi tutore sau reprezentant legal al acestui copil. Autoritatea respectiva impreuna cu parintele sesizeaza instanta de judecata care in regim de urgenta printr-o hotarare judecatoreasca stabileste tutorele acestui copil. Aceasta sentinta este valabila un an de zile, pentru ca potrivit legii parintii sunt obligati ca la un an de zile sa se intoarca in tara si daca doresc sa plece din nou atunci trebuie repete aceasta procedura”, a declarat Alexandru Colbu, director adjunct Protectia Copilului.

Lipsa parintilor ii afecteaza pe copii care ajung sa aiba grave tulburari de comportament.

„Acesti copii sunt afectati emotional de lipsa parintilor. Tutorii sunt instruiti de autoritatile locale si de noi atunci cand suntem solicitati de a aduce acesti copii in diverse centre de zi pentru a putea fi consiliati si pentru a putea fi ajutati sa treaca mai usor peste aceasta perioada in care sunt lipsiti de ocrotire parinteasca”, a adaugat Alexandru Colbu, director adjunct Protectia Copilului.

Numarul copiilor a caror parinti sunt plecati in strainatate a scazut fata de ultimul semestru al anului trecut cand cifra depasea 2.000 de astfel de cazuri

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA