3.7 C
Botoșani
marți, 29 noiembrie 2022

Contre între Flutur şi Portariuc&Cosmin Andrei în Consiliul Local. Soluţie PROVIZORIE găsită pentru căminul Textila după două ore de dispute FOTO

consiliul local sedinta flutur (4)

După ce s-au bălăcărit ieri vreo oră şi jumătate, consilierii locali s-au adunat din nou, astăzi, motivul fiind rezolvarea problemei chiriaşilor din căminul Textila care stau în frig din cauza datoriilor mari acumulate către E.ON Gaz.

La şedinţa de astăzi a venit şi Cătălin Flutur, directorul general al SC Locativa SA, societate care administrează locuinţele aflate în proprietatea municipalităţii. Dacă până acum au vorbit doar prin intermediari, Flutur şi Portariuc au avut posibilitatea să se dueleze. Fostul primar a venit cu lecţia bine învăţată şi a început cu un discurs lung în care şi-a expus punctul şi de vedere, precizând că în cazul căminului de la Textila, contractul este încheiat între E.ON şi asociaţia de proprietari, Locativa neavând posibilitatea legală de a interveni.

„Vreau să mulţumesc Consiliului de Administraţie, singura entitate abilitată să conducă societatea Locativa. Mi-aş fi dorit să fie toate cele trei plăţi implicate. Să fi invitat şi un reprezentant al E.ON. Aveţi mare dreptate, în fiecare an au fost probleme de acest gen. Exemplul nu este doar Textil ci şi în celelalte locaţii unde Consiliul Local are chiriaşi. În ultimii 10 ani, prin discuţii şi negocieri, am rezolvat aceste probleme. În acel cămin locuiesc 306 persoane iar 88 de persoane au această problemă. Sunt în imposibiltatea de a a achita nişte facturi. Sunt familii cu 2-3 copii care nu au niciun venit de niciun fel. Statul român, prin legislaţia în vigoare are o serie de posibilităţi de a ajuta aceste persoane, plecând de la subvenţii care nu s-au acordat chiar dacă noi am solicitat acordarea acestei subvenţii. Suntem într-o situaţie care nu este singulară. Aceste persoane fără venit, nu şi-au achitat nici taxa de salubritate şi nici alte datorii. Se încadrează fix în prototipul persoanei care nu are bani şi nu îşi plăteşte taxele şi impozitele. Vorbim de multe zeci de miliarde pe care primăria nu are posibiltatea să le încaseze”, a afirmat Cătălin Flutur care a mai adăugat:

„Noi i-am somat în nenumărate rânduri, au fost trimişi în judecată doar pentru reziliere de contract şi evacuare. Locativa nu este recuperator de bani pentru ceilalţi furnizori de utilităţi. Am respectat acea hotărâre şi i-am acţionat în instanţă. Noi nu ave acces la baza de date a celor de la E.ON, Apa sau ceilalţi furnizori de utilităţi. Ei nici mă nu profită de hotărârea de guvern pentru a primi ajutorul de încălzire. Orice decizie luată se poate reduce la un ajutor care se poate da legal. Îl poate da statul român. În bugetul CL este prevăzută o sumă gestionată de SPLAS care se poate folosi  şi pentru astfel de cazuri. Este o sumă care se poate da în mod legal”.

În plus, directorul societăţii Locativa a spus aceeaşi situaţiei sunt şi foarte mulţi din clienţii Modern Calor şi că sunt botoşăneni care nu îşi pot achita datoriile deoarece nu au un loc de muncă, făcând aluzie la cele peste 2000 de locuri de muncă promise de Ovidiu Portariuc în campania din 2012.

„Se pot lua măsuri drastice. Mergem şi le luăm caloriferele din camere. Alimentarea cu energie termică este comună, le scoatem caloriferele, le blindăm instalaţia. Gândiţi-vă că nu au niciun venit. Sunt persoane cu datorii de 1000-3000 lei la încălzire şi care sunt proprietari de locuinţe. La Termica sunt foarte mulţi abonaţi care au 3.000, 4.000 sau 6000 lei datorii dar stau în locuinţele proprii. Acele persoane nu şi-a plătit nici taxele şi impozitele. Dacă acelor persoane pe care le invocăm, li s-ar fi creat oportunitatea să aibă un loc de muncă, cred că ar fi înţeles că trebuie să-i achite obligaţiile simple”, a mai afirmat Flutur.

În discuţie a intervenit şi viceprimarul Cosmin Andrei care a considerat că a venit în sfârşit momentul să-l ia la întrebări pe Flutur şi totodată să-i ceară demisia directorului de la Locativa. Pe un ton ceva mai rezervat, viceprimarul i-a adresat vreo câteva întrebări directorului de la Locativa numai că răspunsurile nu au fost cele aşteptate. În discuţie au intervenit şi consilierii locali. Ursuleanu a propus rezilierea contractului cu E.ON şi schimbarea furnizorului de gaz. Apoi, Paul Onişa a luat cuvântul şi i-a pus la zid pe primarul Portariuc şi pe viceprimarul Cosmin Andrei după care a părăsit şedinţa. Au luat cuvântul şi membrii Consiliului de Administraţie al societăţii Locativa, oameni cu mare experienţă în administraţia locală şi care s-au arătat revoltaţi de acuzele viceprimarului Cosmin Andrei. Văzând că nu se rezolvă problema şi sunt doar dispute cu tentă politică, consilierul local Mihaela Huncă a anunţat că îşi donează indemnizaţia pe o lună şi le-a propus şi celorlaţi consilieri să facă acest lucru pentru a strânge o parte din banii necesari a fi plătiţi către E.ON. Propunerea nu a fost acceptată de consilieri şi au continuat discuţiile.

După aproape două ore de dispute şi săgeţi aruncate dintr-o parte în alta, primarul Portariuc, viceprimarul Cosmin Andrei şi consilierul Mihai Tincu au părăsit sala de şedinţe. Tincu a luat legătura cu un reprezentant al E.ON solicitând o eşalonare a datoriilor şi promiţând că restanţele vor fi achitate conform graficului. Astfel, asociaţia de locatari va trebui să trimită în acest sens o adresă către E.ON, adresă care să aibă şi viza primăriei Botoşani după care se va relua furnizarea gazului metan.

„După discuţii care au durat aproape două ore şi în care consilierii şi conducerea Locativa nu au găsit nicio soluţie, a fost o soluţie propusă de domnul consilier Tincu care a luat legătura cu conducerea societăţii E.ON, a făcut o negociere şi au găsit o soluţie. Reprezentantul asociaţiei de proprietari, împreună cu conducerea Locativa, vor lua legătura cu conducerea E.ON astfel încât în cel mai scurt timp să reia furnizarea gazului urmând ca datoria să fie reeşalonată şi recuperată de către SC Locativa de la rău-platnici. Nu înseamnă că se şterg datoriile. Cei rău platnici ar trebui debranţi în avans şi nu în iarnă când legea nu îţi mai permite. Nu am înţeles de ce Locativa nu a debranşat, de ce a mai prelungit contractul de închiriere a celor care aveau datorii de peste 40 de milioane”, a precizat primarul Ovidiu Portariuc la finalul şedinţei.

Problema căminului Textila a fost rezolvată pe moment dar în cazul în care locatarii nu îşi vor plăti datoriile la utilităţi se va reveni la această situaţie. Cert este că indiferent dacă îşi plătesc sau nu, chiriaşii căminului Textila nu pot fi evcuaţi din locuinţe până la primăvară deoarece sunt apăraţi de legislaţie.

consiliul local sedinta flutur (1) consiliul local sedinta flutur (8) consiliul local sedinta flutur (6) consiliul local sedinta flutur (5) consiliul local sedinta flutur (4) consiliul local sedinta flutur (3) consiliul local sedinta flutur (2)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA