3.7 C
Botoșani
marți, 29 noiembrie 2022

Contrabandişti reţinuţi cu focuri de armă în judeţul Botoşani

politia de frontiera contrabandisti

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani au depistat trei cetăţeni români care încercau să introducă ilegal în ţară, 4.000 pachete cu ţigări, de provenienţă R. Moldova, în valoare de aproximativ 45.000 lei.

  • Pentru reţinerea celor în cauză, care nu s-au supus somaţiilor legale, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase mai multe focuri de armă în plan vertical.

În data de 13 iunie a.c., poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, acţionând în baza unor informaţii, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de competenţă.

Astfel, în jurul orei 23.00, poliţiştii de frontieră au observat două persoane care transportau dinspre malul râului Prut, spre o locuinţă situată în marginea localităţii de frontieră Cotu Miculinţi, mai multe colete voluminoase. Pentru interceptarea persoanelor, poliţiştii de frontieră au efectuat somaţiile legale prin voce, dar profitând de întuneric şi de vegetatia din zonă, persoanele au fugit, încercând să scape. Lucrătorii noştri au executat mai multe focuri de armă în plan vertical, fără a rezulta victime sau pagube materiale, reuşindu-se reţinerea unei persoane, identificată ca fiind Vasile A., în vârstă de 49 de ani, proprietarul imobilului.

Continuand cercetarile, poliţiştii de frontieră au descoperit, în imediata apropiere a imobilului, un autoturism, marca Ford, cu motorul pornit şi la volanul căruia se afla un adolescent. În urma legitimării acestuia, lucrătorii noştri au stabilit că este cetăţeanul român C.S., în vârstă de 15 ani, domiciliat pe raza judeţului Botoşani. În curtea imobilului au fost descoperite opt cutii cu ţigări ce conţineau 4.000 pachete ţigări, marca Ritm, cu timbru de acciză R. Moldova.

De asemenea o altă echipă a poliţiştilor de frontieră a identificat şi oprit în trafic un autoturism înmatriculat în România, condus de Alexandru V., cetăţean român, în vârstă de 22 de ani, domiciliat pe raza judeţului Botoşani, despre care existau informaţii că are preocupări în sfera contrabandei cu ţigări.

În urma cercetărilor s-a stabilit că Alexandru V. i-a propus minorului C.S. ca, în schimbul unei sume de bani, să transporte ţigările de la domiciliul lui Vasile A. până în localitatea Coţuşca.

A fost luată măsura ridicării ţigaretelor, în valoare totală de 45.000 lei, şi a autoturismului marca Ford, în valoare de 5400 lei, în vederea confiscării.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de introducerea în sau scoaterea din ţară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pe drumurile publice, unei persoane despre care ştie că nu posedă permis de conducere.

Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională, fiind informate şi autorităţile din R. Moldova, pentru cercetarea în comun a evenimentului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA