23.6 C
Botoșani
duminică, 28 mai 2023

Consumatorii vor plăti o taxă de 50 de bani pentru ambalajele nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal

Sistemul de garanție-returnare va fi implementat în numai câteva luni, iar românii vor plăti taxa de 50 de bani pentru ambalajele nereutilizabile din sticlă.

SGR este un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când achiziționează o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la comercianți. Sistemul va fi aplicat pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 l.

În numai câteva luni, sistemul de garanție-returnare va fi implementat în România, lucru care va aduce obligații atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți.

„Procesul nu este încă finalizat, însă, din informațiile comunicate până acum de autorități, în momentul în care vor pleca de la producător sau de la importator, toate produsele de băuturi ale căror ambalaje întră sub incidența SGR vor trebui să aibă inscripționat un cod de identificare. În momentul vânzării, producătorul/importatorul va percepe garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

Această garanție se va aplică pe lanț până la consumatorul final iar dacă un ambalaj SGR este returnat într-un magazin ce are obligația organizării unui punct de returnare această garanție se va restitui consumatorului”a explicat Daniela Dobre, CEO companie de consultanță în mediu, pentru ziare.com.

Citește mai mult pe RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA