Echipa UrbanizeHub a desfășurat cu succes o serie de consultări publice în orașul Darabani, în cadrul elaborării Strategiei de Dezvoltare Teritorială și a Planului Integrat de Regenerare Urbană. În perioada 3 – 6 August, atelierele de urbanism participativ au fost o oportunitate pentru cetățeni, administrația publică, tineri, reprezentanți locali ai mediului de afaceri, școlilor și societății civile dar și turiști să participe activ la procesul de planificare a viitorului orașului.
În cadrul acestor ateliere, comunitatea și-a exprimat dorințele și nevoile pentru dezvoltarea orașului Darabani pe termen scurt și lung.
Administrația publică a prioritizat intervențiile necesare, incluzând modernizarea zonei pietonale centrale, crearea unui ambulatoriu, stimularea antreprenoriatului local și dezvoltarea infrastructurii turistice. Pe termen lung, prioritățile includ atragerea de investitori, reabilitarea monumentelor istorice și a clădirilor de patrimoniu precum și crearea unui context favorabil pentru a încetini fenomenul de plecare a tinerilor din orașul Darabani.
Tinerii din Darabani au povestit că au câteva locuri preferate din oraș unde se adună ca să socializeze și să se simtă bine, dar că acestea ar putea fi îmbunătățite. La amfiteatrul în aer liber ar avea nevoie de mai multă zonă cu umbră, câteva hamace sau un mobilier urban mai confortabil, eventual un magazin sau o cafenea de unde să poată să își cumpere ceva de băut. În zona stadionului, unde Viitorul Darabani joacă meciurile de liga a III-a, ar avea nevoie de bănci noi, de o nivelare a terenului și o îngrijire mai bună atât în zona stadionului cât și al spațiului din proximitate. Al treilea loc de petrecere a timpului liber din topul tinerilor este Parcul Eroilor, amenajat recent și destul de apreciat de comunitate, unde tinerii au spus că ar fi nevoie de extinderea zonelor verzi și amplasarea mai multor coșuri de gunoi. În viitor, tinerii își doresc pentru Darabani un sistem public de transport urban, un adăpost pentru cățeii și pisicile abandonate, magazine deschise non-stop, inclusiv farmacii, un hotel cu spații de cazare care să încurajeze lumea să vină în oraș, un stadion nou, renovarea blocurilor și a spațiilor dintre ele și își doresc ca bunicii lor să beneficieze de cluburi dedicate lor. De asemenea, au mai fost menționate un ștrand, mai multe specializări disponibile la liceu, un spital nou și autobuze care să asigure zilnic conexiunea cu Suceava.
Stakeholderii locali, incluzând reprezentanții din diverse domenii, au adus propuneri concrete, precum crearea unei unități de pompieri în oraș și a unui centru de pregătire al tinerilor, crearea unei centuri ocolitoare care să degreveze traficul din oraș, eliberarea străzilor de mașini prin crearea unor locuri de parcare dedicate, crearea unui sistem de transport public electric, atragerea de investitori din Ucraina, Republica Moldova și alte zone, crearea unor locuințe dedicate tinerilor specialiști și atragerea în oraș a unui medic care să trateze atât cazurile simple cât și cele care necesită intervenție imediată.
Cetățenii din Darabani au identificat problemele cotidiene cu care se confruntă și, la fel, au subliniat nevoia de a avea o centură a orașului, mai multe spații verzi și locuri de parcare dedicate, în timp ce turiștii au arătat interes pentru o mai bună informare turistică, acces la internet și semnal telefonic mai bun în oraș, activități diverse pe tot parcursul anului și posibilitatea de a se caza și a lua masa la localnici.
Echipa UrbanizeHub a fost impresionată de implicarea și entuziasmul comunității din Darabani și consideră că acest gen de consultări publice au adus un plus de transparență și legitimitate în procesul de planificare a viitorului orașului. Ne dorim ca aceste practici de urbanism participativ și planificare teritorială colaborativă să fie adoptate și în alte orașe din România pentru a modela împreună orașele noastre, într-un mod durabil și responsabil.
Pentru mai multe informații despre consultările publice și Strategia de Dezvoltare Teritorială și Planul Integrat de Regenerare Urbană pentru Darabani, vă rugăm să ne contactați la office@urbanizehub.com.
UrbanizeHub – Împreună modelăm viitorul orașelor