Taxa de mediu în valoare de 80 de lei pe tona de deşeu care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017 a creat un conflict între conducerile Primăriei Botoşani şi Urban Serv, societate aflată în subordinea Consiliului Local. Primăria Botoşani încă nu a plătit acea taxă iar directorul Urban Serv nu se va mai ridica gunoiul din cartiere ci doar din zonele de case, de la agenţii economici şi de la instituţii.
În urmă cu câteva zile, primarul Cătălin Flutur declara că nu are cadrul legal pentru a plăti acea taxă şi că a solicitat un punct de vedere guvernului. Mai mult, el a transmis conducerii Urban Serv să reducă salariile directorilor şi cheltuielile cu Consiliul de Administraţie.
Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv, susţine că a primit o solicitare de la firma Diasil, cea care administrează depozitul de la Stăuceni, prin care i se solicita să achite cu prioritate acea taxă de mediu.
“Am avut o discuţie la Consiliul Judeţean cu reprezentanţii Primăriei Botoşani, Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, Asociaţiei Ecoproces. Am discutat şi despre această taxă privind fondul de mediu. Concluzia este că taxa trebuie achitată. A rămas să se lămurească dacă respectiva taxă este purtătoare de TVA. Din documentele primite de noi de la ANAF, se confirmă că taxa este purtătoare de TVA. Nu ştiu cum va rezolva autoritatea public situaţia în cauză. Diasil ne solicită să achităm contravaloarea facturii pe luna februarie, cu prioritate taxa pentru fondul de mediu deoarece până în 25 martie trebuie să o achite către bugetul central. Legea prevede că, contravaloarea serviciilor prestate, respectiv suma înscrisă în factură, poate fi achitată în 30 de zile după care se aplică prevederile legale. Pot să aplice prestarea serviciului către Urban Serv şi mă refer la deşeurilor din condominiu. Pentru deşeurile din condominiu, autoritatea publică refuză să achite acea taxă de mediu. Pentru deşeurile de la case, agenţi economici şi instituţii nu există această restricţionare deoarece facturăm direct”, a declarat Simion Drelciuc.
De asemenea, directorul Urban Serv a cerut conducerii primăriei să găsească o altă soluţie pentru depozitarea deşeurilor în cazul în care nu doreşte achitarea taxei de 80 de lei pe tonă.
“Am informat autoritatea publică locală, am solicitat să stabilească o altă locaţie în care să transportăm deşeurile din condominiu. Aşteptăm un punct de vedere oficial. Noi suntem dispuşi să transportăm aceste deşeuri dar să ni se spună unde. La Stăuceni s-ar putea să ni se închidă poarta. Noi am achitat factura pe luna ianuarie, urmând să o recuperăm de la Primăria Botoşani”, a adăugat directorul Urban Serv.
Cât priveşte declaraţiile primarului Flutur cu privire la achitarea taxei din salariile directorilor, Drelciuc susţine că a fost o declaraţie nepotrivită.
“A fost o reacţie la nervi. Dumnealui spune că nu există sursă de finanţare şi ne spune să o plătim noi. Suntem o societate cu 330 de angajaţi faţă de alte societăţi cu 40 de angajaţi, 3 directori şi la fiecare doi angajaţi este un şef. Ca să nu discutăm mai mult. Suntem o societate care deservim întreg oraşul, avem seviciile de salubrizare, de colectare, administrarea cimitirelor, pieţele. A fost o declaraţie nepotrivită”, a mai afirmat Simion Drelciuc.