În acest week-end, Asociaţia Biosilva, în parteneriat cu Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Institutul Bucovina, Shopping City Suceava şi Asociaţia Judeţeană a Comunelor, Filiala Botoşani, au organizat ediţia I a Târgului Economiei Sociale.
Evenimentul a debutat vineri după amiază, la Auditorium Joseph Schmidt Suceava unde a avut loc Conferinţa regională: “Soluţii eficiente pentru susţinerea economiei sociale”. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii Asociaţiei Biosilva, primari din judeţele Botoşani şi Suceava, un parlamentar, antreprenori care deja au implementat proiecte de economie socială, şefi de instituţii dar şi reprezentanţii unor asociaţii din ţări cu tradiţie în astfel de proiecte.
În cadrul conferinţei, s-a prezentat dinamica economiei sociale la nivelul Uniunii Europene, s-au prezentat factorii de succes şi provocările întreprinderilor sociale precum şi impactul economiei sociale asupra comunităţilor locale.
De asemenea, s-a discutat despre necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei în domeniul economiei sociale şi despre realizarea unor locale şi judeţene.
Evenimentul a continuat la Shopping City Suceava unde cooperativele implicate într-un proiect de economie socială au venit să-şi prezinte produsele realizate. Sâmbătă după amiază, a fost programat workshopul „Înfiinţarea unor structuri asociative la nivelul Regiunii de Nord-Est în scopul promovării produselor şi serviciilor furnizate de structurile de economie socială”.
Asociaţia Biosilva a implementat cu succes un proiect de economie socială în cadrul căruia s-au realizat 14 cooperative, aproape 100 de locuri de muncă şi au fost calificate 72 de persoane. Printre acestea se numără un atelier meşteşugăresc pentru producerea de mobilier şi obiecte decorative din lemn masiv, două agenţii de turism, o cooperativă care produce ambalaje din hârtie şi carton, un atelier de prelucrare lemn pentru exterior, un atelier de prelucrare a sticlei, un atelier în care se realizează produse moderne de artizanat prin tehnici şi materiale tradiţionale, un cabinet de fizioterapie şi masaj, o tipografie.
În judeţul Botoşani au fost realizate cinci cooperative. Este vorba de Cooperativa ELCOR Pomîrla care proceduce ţesăturii şi broderii în cadrul unui atelier meşteşugit de ţesătorie, broderie şi croitorie. Au fost create 9 locuri de muncă din care 6 persoane din grupul vulnerabil. Cooperativa Dynamic care execută lucrări de săpături şi de pregătire a terenurilor, subtraversări şi servicii conexe pentru diverse utilităţi şi unde s-au creat 6 locuri de muncă, plus Cooperativa Stejarul care se ocupă de tăiat, despicat şi paletizat lemn de foc. Au fost angajate 7 persoane din care 5 beneficiari de ajutoare sociale. De asemenea, s-au mai realizat un salon de înfrumuseţare la Dorohoi şi o brutărie în Truşeşti.