8.7 C
Botoșani
joi, 8 decembrie 2022

CONCLUZII în urma incendiului de la şcoala din Răchiţi. ISU Botoşani solicită modificarea normelor privind construcţia unităţilor de învăţământ

incendiu scoala rachiti

În noaptea de 4 spre 5 decembrie, un puternic incediu s-a produs la şcoala din Răchiţi, o unitate de învăţământ finalizată în 2012. Concluziile anchetatorilor arată că incendiul s-a produs cu mult timp înainte de a fi anunţat la 112 şi din acest motiv valoarea pagubelor a fost uriaşă iar în momentul de faţă trebuie refăcută întreaga clădire.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă spun că pagubele ar fi fost mai mici dacă proiectantul unităţii de învăţământ ar fi ales o altă soluţie în ceea ce priveşte tavanul sălilor de clasă. Fiind un tavan pe grinzi de lemn, incendiul s-a extins foarte repee iar misiunea pompierilor a devenit mult mai dificilă.

„Atât în urma intervenţiei subunităţilor operative cât şi a echipei de cercetare a cauzei, au constatat că incendiul s-a declanşat cu mult înainte de a fi identificat, de către vecinii care l-au anunţat pe domnul primar. În momentul ajungerii domnului primarului şi personalului din primărie, deja incendiul era la acoperiş. Asta înseamnă că avea câteva ore bune de când s-a declanşat. Date fiind caracteristicile plafonului şcolii, respectiv un tavan pe ginzi de lemn. Scândură, vată de sticlă şi rigips, a permis dezvoltarea acestuia şi la alte încăperi. S-au salvat documentele de arhivă. Ne-am fi dorit să salvăm mai mult dar nu s-a putut. Deja incendiul era generalizat”, a spus Radu Anton, şeful IJSU Botoşani.

În urma acestui incendiu, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a făcut demersuri cu privire la modificarea normelor în ceea ce priveşte unităţilor de învăţământ.

„Noi am făcut deja nişte demersuri. Inspectoratul nostru a făcut demersuri către Bucureşti pentru a modifica normele în domeniu. Să obligăm ca la efectuarea de reparaţii şi modernizări la instituţiile şcolare,să obligăm ca plafoanele să fie făcute dintr-un perete rezistent la foc cel puţin o oră”, a adăugat şeful IJSU Botoşani.

Incendiul a izbucnit de la un frigider vechi care era utilizat pentru depozitarea laptelui. În camera respectivă erau mai multe obiecte de mobilier, hârtii şi materiale textile care au făcut ca incendiul să se extindă.

„Amprenta cea mai puternică a fost generată dintr-o încăpere alăturată centralei, destinată pentru corn şi lapte. O încăpere în care se aflau agregate frigorifice, mobilier şi o serie de produse textile, hârtie. Probabil, un frigider defect, de peste zece ani, a favorizat declanşarea incendiului”, a mai afirmat Radu Anton.

Incendiul a fost observat de către o persoană care locuieşte în apropierea şcolii. Acesta a alertat autorităţile locale. La faţa locului a ajuns primarul comunei împreună cu şase membri ai Serviciului Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă. Au intervenit cu stingătoarele până la sosirea pompierilor dar nu au reuşit să limiteze pagubele.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA