25.6 C
Botoșani
duminică, 16 iunie 2024

COMUNICAT. Tamara Ciofu : „Noul Guvern PNL anunță reducerea numărului de spitale!

Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a sancționat atitudinea duplicitară a lui Ludovic Orban la audierea ministrului propus la Sănătate privind închiderea și comasarea spitalelor. Declarația premierului desemnat: „Una e ce spun, alta e ce scrie în program!” Ludovic Orban a declarat că nu va reduce numărul unităților sanitare, iar în programul de guvernare prezentat de PNL la capitolul de sănătate se precizează că se vor desființa și comasa spitalele neperformante după o analiză cu autoritățile locale și centrale.

Fac un apel la botoșăneni să îl sancționeze la vot pe candidatul Klaus Iohannis pentru a nu reveni în județul nostru la situația din urmă cu câțiva ani. Aș sublinia ca același lucru l-au făcut liberalii în 2010 și 2011 când aprecierea performanței a fost doar de fațadă, iar pentru a nu plăti un anumit număr de directori au comasat spitalele, fără ca în unitățile devenite secții exterioare să se aducă îmbunătățiri așa cum au pretins că vor face reprezentanții liberalilor. În județul Botoșani, din 14 spitale au rămas 5 spitale. Dacă același lucru se va întâmpla și acum, când PNL va veni la guvernare, atunci programul de guvernare pentru sănătate al liberalilor e din start neperformant și acest lucru trebuie știut de botoșăneni care nu uită experiența anilor trecuți”, a declarat Tamara Ciofu.

În 2014, Spitalul Judeţean ”Mavromati” din Botoşani a scăpat de o mare parte din datoriile pe care le avea. Arieratele unităţii sanitare se ridicau la 14 milioane de lei. Unitatea sanitară a primit prin hotărâre de Guvern bani pentru stingerea datoriilor de la Executivul PSD, la solicitarea parlamentarilor social-democrați din Botoșani. În perioada în care la conducerea Consiliului Județean Botoșani a fost PNL, Spitalul Judeţean ”Mavromati” era o adevărată gaură neagră din punct de vedere financiar. În fiecare an unitatea sanitară aduna datorii uriaşe la furnizorii de utilităţi şi medicamente.

Comasarea Spitalului de Copii Botoșani cu Spitalul Județean a reprezentat o decizie greșită, cu repercursiuni financiare asupra angajaților și care nu a adus practic nici un beneficiu actului medical. În momentul comasării Spitalul de Copii avea în cont o sumă importantă de bani și nicio restanță la plată. În urma hotărârii Consiliului Județean Botoșani condus de PNL și a Guvernului PDL-PNL din acea perioadă, de comasare cu Spitalul Județean Botoșani s-au înregistrat mai multe disfuncționalități în ceea ce privește activitatea secțiilor, lucru care se accentuează cu trecerea timpului”, a arătat Tamara Ciofu.

Programul de guvernare prezentat pe 24 octombrie de PNL precizează în scris, negru pe alb că:  „Guvernul, în colaborare cu toate structurile locale și centrale care dețin unități sanitare cu paturi în administrare, vor realiza o analiză riguroasă și vor stabili un plan de reorganizare/comasare a spitalelor neperformante sau a celor care înregistrează mari dificultăți de sustenabilitate financiară.” 

La audierile de ieri din Parlament pentru avizarea miniștrilor PNL din Guvernul Orban, deputatul Tamara Ciofu în calitate de inițiator al legii pentru combaterea tuberculozei a solicitat ministrului desemnat al Sănătății, să aprobe de urgență normele de aplicare ale legii nr. 302/2018 privind măsurile de control a tuberculozei pentru reducerea numărului de bolnavi cu TBC.

În același timp, parlamentarul botoșănean i-a cerut candidatului la postul de ministru al Sănătății să înființeze Centre pentru Scleroză Multiplă în fiecare oraș, reședință de județ, astfel încât fiecare pacient să poată fi evaluat și să îi fie eliberată rețetă pentru tratament la el în județ. Acești bolnavi cu afecțiuni neurodegenerative, fiind foarte multe persoane tinere, nu mai trebuie să fie obligați să se deplaseze de fiecare dată în orașele unde sunt centre universitare pentru a fi consultați.

CMF: 31190008

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA