0.8 C
Botoșani
miercuri, 29 noiembrie 2023

COMUNICAT PSD Botoşani: Pacienţilor de la Spitalul Judeţean li se refuză dreptul la vot

psd sediu

PSD Botoşani acuză conducerea Spitalului Judeţean Mavromati de obstrucţionarea dreptului la vot pentru pacienţii internaţi, în primul tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, de astăzi, 2 noiembrie 2014. Social-democraţii au sesizat Biroul Electoral Judeţean Botoşani şi au înaintat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, împotriva managerului Spitalului Judeţean, Corneliu Mihai.

Social-democraţii susţin că domnul Corneliu Mihai nu a informat pacienţii internaţi referitor la modalitatea prin care aceştia îşi pot exercita dreptul la vot în turul I din alegerile prezidenţiale. Astfel, pacienţii nu au putut completa cererile pentru solicitarea urnei mobile la spital în intervalul prevăzut de lege, şi în consecinţă aceştia nu îşi pot exercita dreptul la vot.

În fapt, managerul Corneliu Mihai a încălcat dispoziţiile deciziei nr. 59 din 24 octombrie 2014 a Biroului Electoral Judeţean, deciziile nr. 10 și 109 a Biroului Electoral Central privind urna specială şi articolul 385, alineatul 1, Cod Penal. Prin încălcarea acestor prevederi legale, Corneliu Mihai a împiedicat liberul exerciţiu al dreptului constituţional de a alege şi de a fi ales, iar fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Managerul Spitalul Judeţean a avut la cunoștință că pacienții internați sunt arondaţi secţiei de votare numărul 1 din municipiul Botoşani întrucât a răspuns solicitării Prefecturii Botoşani de a comunica numărul de pacienţi internaţi şi secţiile de votare din vecinătatea spitalului.

Potrivit legislaţiei electorale în vigoare, pacienţii internaţi ar fi trebuit să completeze şi să depună cereri pentru urna mobilă între orele 18:00 şi 20:00, în preziua votului, sâmbătă, 1 noimebrie. În lipsa acestor cereri, aceştia nu pot vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

PSD Botoşani condamnă ferm atitudinea abuzivă a managerului Spitalului Judeţean, prin care a refuzat dreptul de a alege şi de a fi ales, consfinţit prin Constituţia României pentru cei 391 de pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean. Mavromati. Social-democraţii cer autorităţilor să dispună luarea de măsuri legale împotriva managerului Corneliu Mihai şi a Președintelui Consiliul Județean Botoșani, Florin Ţurcanu, ca autoritate executivă ce are în subordine această unitate spitalicească.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA