-1.2 C
Botoșani
duminică, 3 decembrie 2023

COMUNICAT PSD: 69,3% dintre botoșăneni nu vor un Președinte din partea minorităților

psd sediu

Doi din trei botoșăneni nu agreează un Președinte din partea minorităților

Mai mult de două treimi din populația cu drept de vot a județului Botoșani nu sunt de acord ca funcția de Președinte al României să fie ocupată de un reprezentant al unei minorități, se arată într-un sondaj de opinie, realizat de Piar Media – o companie care a mai realizat sondaje de opinie în județ și a indicat corect rezultatele mai multor competiții electorale din Botoșani.

Astfel, la întrebarea „În ce măsură ați fi de acord ca funcția de Președinte al României să fie ocupată de un reprezentant al unei minorități naționale din România?”, mai mult de jumătate dintre respondenți (52,0%) au afirmat că nu ar fi acord cu o astfel de situație. Tot o poziție de respingere, dar mai moderată, a fost exprimată de 17,2% dintre persoanele incluse în studiu. Astfel, 69,3% dintre botoșăneni consideră că funcția de Președinte al României nu ar fi adecvată pentru reprezentantul unei minorități naționale din România. De cealaltă parte, 14,2% dintre cetățenii cu drept de vot ai județului ar fi de acord ca cea mai înaltă funcție a statului român să fie ocupată de o persoană aparținând unei minorități naționale, însă nu își exprimă o opinie fermă în acest sens. Doar 16,5% dintre botoșăneni afirmă, fără ezitare, că ar fi de acord ca funcția de șef al statului să fie ocupată de o persoană de altă etnie decât cea română.

Iohannis și Kelemen, candidații minorităților

Conform studiului citat, dintre cei 14 candidați, doi ar fi dezavantajați de această percepție a botoșănenilor referitoare la relația dintre reprezentanții minorităților naționale și funcția de șef al statului român. Este vorba de Hunor Kelemen, candidatul din partea minorității maghiare și de Klaus Iohannis, care este reprezentantul minorității germane din România. Dacă însă, în privința lui Hunor Kelemen nu erau așteptări foarte mari la nivelul județului, rezultatele sondajului dau peste cap calcu- lele făcute în tabăra alianței PDL-PNL, care mizau pe „aerul german” a lui Klaus Iohannis.

Chiar dacă, în general, românii manifestă simpatie față de minoritatea germană din țara noastră și ar agrea ideea ca aceștia să ocupe anumite funcții publice (dovadă fiind chiar alegerea lui Iohannis ca primar la muni- cipiului Sibiu), există totuși o reținere destul de mare ca cea mai înaltă funcție de repre- zentare a statului român să revină cuiva de altă naționalitate. Pe undeva, este explicabil dacă avem în vedere că populația României este foarte omogenă, 90% fiind cetățeni de naționalitate română. Sondajul a fost realizat, la comanda PSD Botoșani, de către PIAR MEDIA, în perioada 17-20 octombrie 2014, pe un eșantion de 1.103 persoane cu drept de vot și cu domici- liul pe raza județului Botoșani. Marja de eroa- re este de ±3%.

(Acesta este punctul de vedere al PSD Botoșani)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA