20.6 C
Botoșani
duminică, 14 aprilie 2024

Comuna din județul Botoșani care în 2023 va avea apă, canalizare, școli modernizate și aproape toate drumurile asfaltate

La finalul anului viitor, o comună din județul Botoșani va avea majoritatea locuințelor racordate la apă și canalizare, unități de învățământ modernizate și aproape toate drumurile asfaltate. Investițiile sunt realizate atât prin proiecte guvernamentale cât și cu fonduri din bugetul local.

După ce au rezolvat problema apei, autoritățile locale din comuna Ripiceni au obținut finanțări pentru realizarea unui sistem de canalizare și modernizarea drumurilor. Lucrările la sistemul de canalizare sunt aproape finalizate iar modernizarea drumurilor va începe în primăvară.

“Am așteptat să finalizăm lucrările la canalizare și apoi să modernizăm drumurile. Vor fi în jur de șase kilometri. Probabil va trebui să facem o reactualizare de costuri și vom veni cu diferența din surse proprii. Vor mai rămâne aproximativ 2,5 kilometri nemodernizați. Sunt străzi mici la periferie. Dacă nu vom obține o finanțare, le vom asfalta din bugetul local în următorii ani”, a spus Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni.

Investiții de 2,8 milioane în învățământ

În ultimii doi ani, Primăria comunei Ripiceni a investit 2,5 milioane de lei din bugetul local pentru modernizarea școlii, plus 300.000 lei pentru reabilitarea grădiniței.

“Cea mai mare investiție făcută anul acesta a fost în școală. Am început cu înlocuirea instalației electrice, intalație termică, parchet, gresie, faință. Avem mobilier nou în toate clasele. Am dotat fiecare clasă cu televizor de 173 de centimetri. Nu am putut să depunem proiecte pentru școli și grădinițe pentru că aveam autorizații de funcționare. Pe PNDL proiectele erau pentru autorizarea unităților de învățământ”, a mai spus primarul comunei Ripiceni care vrea să modernizeze anul viitor piața și să continue reabilitarea casei de cultură.

“Avem casa de cultură și ne-ar trebui undeva la 3 milioane de lei pentru o reabilitare totală. Am început lucrările la o aripă a clădire, undeva la 500.000 lei. Vrem să continuăm investițiile și să avem o casă de cultură modernă”, spune Gabriel Talef.

Comuna Ripiceni este atestata documentar la 28 iulie 1569, într-un document în care se menționează localitatea “Ripiteni”. Timp de 45 de ani, în această comună a funcționat prima fabrică de zahăr din județul Botoșani, investiția fiind făcută de o societate cu capital francez. De asemenea, a fost construită o cale ferată pe ruta Ripiceni – Dângeni.

În 1974, printr-un ordin semnat de premierul Corneliu Mănescu, s-a dispus construirea barajului de la Stânca-Costești iar locuitorii din cele șapte sate au fost strămutați și s-a format Ripiceniul de astăzi.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA