1.8 C
Botoșani
joi, 2 februarie 2023

Compania Moderna va pregăti 15 vaccinuri noi pentru o eventuală pandemie

Compania farmaceutică, Moderna, a dezvăluit, luni seara, angajamentele şi programele despre care a spus că o vor pregăti pentru a produce rapid doze de vaccin în cazul unei viitoare epidemii. Aceasta a precizat că, până în 2025, îşi propune să înceapă testele, în stadii incipiente, ale vaccinurilor care vizează 15 agenţi patogeni de mare prioritate identificaţi de autorităţile sanitare mondiale.

„Ideea este de a începe testele de fază incipientă pentru fiecare dintre vaccinuri în următorii trei ani, pentru a identifica nivelul de doză adecvat. Acest lucru ar permite companiei să treacă, rapid, la testele din stadiile ulterioare, dacă va fi nevoie.”, a spus directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel.

„Este vorba de o economie de timp de aproximativ patru luni”. „Gândiţi-vă la ce s-ar fi întâmplat dacă vaccinul [Covid-19] ar fi fost lansat, în SUA, nu în decembrie [2020], ci la mijlocul lunii septembrie. Am fi reuşit să protejăm o mulţime de persoane cu risc ridicat înainte de acea iarnă teribilă. Aşa că patru luni reprezintă o mare diferenţă”, a mai adăugat Bancel.

Studiile de fază unu, din stadiul incipient, necesită un număr relativ mic de subiecţi şi sunt concepute pentru a identifica doza adecvată care să fie testată în cadrul unor studii mai ample. Studiile de amploare, din etapa ulterioară, ar trebui să fie efectuate atunci când o boală este deja răspândită, astfel încât compania să poată testa eficacitatea vaccinului la prevenire, relatează Aleph News.

Compania va căuta parteneri pentru aceste programe, însă a menţionat că, în acelaşi timp, va dezvolta singură vaccinurile pentru orice boală pentru care nu va găsi parteneri. Anunţul vine în contextul în care Moderna şi, în general, industria vaccinurilor, se îndreaptă spre o poziţie postpandemică. Discuţiile despre planurile de pregătire pentru o viitoare pandemie le reamintesc investitorilor rolul pe care Moderna l-a jucat în actuala pandemie, dar şi probabilitatea ca virusul Covid-19 să nu fie ultimul agent patogen care va ameninţa omenirea.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA