0.7 C
Botoșani
miercuri, 29 noiembrie 2023

Comisia Europeană: Preţul ţigărilor s-ar putea dubla

Preţul la ţigări s-ar putea dubla dacă noua directivă de taxare a produselor din tutun, prin care Comisia Europeană ar propune dublarea accizei la ţigarete, va fi aprobată. Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova şi Bulgaria, susţine că măsura poate să afecteze nu doar industria de profil, ci şi statele-membre din centrul şi estul Europei.

Ţigările ar putea ajunge să coste 50 de lei pachetul în România. După creşterea accizei minime de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigarete, preţul produselor din România şi Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franţa, cu circa 10 euro pentru un pachet, susţine Gilda Lazăr.

„Proiectul noii Directive de taxare a produselor din tutun, prin care Comisia Europeană propune dublarea accizei la ţigarete, obţinut „pe surse” de Financial Times şi detaliat într-un articol recent, a fost cel mai probabil o încercare de a testa pieţele, lucru demonstrat şi de amânarea prezentării oficiale a documentului.

Dacă proiectul ar fi aprobat aşa cum a apărut în FT, nu doar industria de profil ar avea de suferit, ci şi statele membre din centrul şi estul Europei. Potrivit documentului menţionat, accizele minime ar urma să crească de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigarete. Ceea ce înseamnă că preţurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franţa, cu circa 10 euro pentru un pachet. Cu alte cuvinte, Bruxelles vrea preţuri ca în vest cu salariile din est”, a declarat Gilda Lazăr, citată de Agerpres.

Citește mai mult pe RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA