20.5 C
Botoșani
marți, 21 mai 2024

Comisia de Cod Electoral: Parlamentul va avea un număr fix de parlamentari. Mai mic decât cel actual

parlament

Comisia parlamentară pentru modificarea legilor electorale a stabilit marţi o parte din principiile pentru legea alegerilor parlamentare, printre acestea aflându-se alegerea unui număr fix de senatori şi deputaţi, mai mic faţă de cel actual, transmite Agerpres.

Printre principiile stabilite se mai numără o campanie electorală de 30 zile, prag electoral de 5% plus cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, iar sistemul electoral va fi acelaşi la ambele camere. Urmează să se stabilească în şedinţele viitoare sistemul de vot, numărul de parlamentari şi norma de reprezentare pentru populaţie.
S-a stabilit de asemenea, la cererea preşedintelui comisiei, Valeriu Zgonea, ca membrii comisiei să se împartă în trei subcomisii care să lucreze separat, una la legea partidelor şi la legea finanţării partidelor, a doua la legea alegerilor locale, a treia la legea alegerilor parlamentare.
Potrivit lui Zgonea, până pe 1 martie subcomisiile au termen să elaboreze proiectele de modificare a legilor amintite, între 7 şi 15 martie acestea vor fi dezbătute şi votate în comisie vot, iar până la finalul lunii martie proiectele să plece la Senat pentru dezbatere şi vot.
Citeste mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA