3.5 C
Botoșani
miercuri, 21 februarie 2024

Comisarii de mediu fac ancheta in cazul dezastrului cu milioane de albine moarte

apicultori4

In urma dezastrului din Flamanzi, Frumusica si Prajeni, unde milioane de albine au murit din cauza unei substante toxice date pe culturile agricole, comisarii de mediu au inceput o ancheta. Acestia au constatat ca angajatii firmei care a efectuat erbicidarea au anuntat primariile inainte sa isi stropeasca culturile.

” Din acte, am vazut ca sunt trimise notificari catre primariile Frumusica si Flamanzi. Au fost trimise in data de 30 mai pentru perioada de 2-4 iunie, cand au fost facute stropiri cu insecticide. Suntem in stadiul in care verificam acele substante cu care au fost stropite culturile pentru ca mortalitatea albinelor este destul de mare, iar dupa ce vom finaliza aceasta ancheta o sa dam un raspuns clar”, a declarat Razvan Rotaru, comisar sef Garda de Mediu Botosani.

Apicultorii din cele trei localitati botosanene, care au pierdut milioane de albine din cauza substantei toxice de pe culturi, au slabe sanse sa fie despagubiti. Pentru a merge in instanta, acestia trebuie sa fie pusi la punct cu toate documentele impuse de lege. Ei trebuie sa fie inregistrati sanitar-veterinar. In plus, trebuie sa anunte zona in care isi amplaseaza stupina si sa detina un panou de identificare, pe care sa fie trecute: numele proprietarului, adresa, telefonul, numarul de stupi pe vatra si numarul de inregistrare la directia sanitar- veterinara.
Cifrele preliminare indica faptul ca, in doua zile, aproape 700 de familii de albine din cele doua comune si din Flamanzi au murit din cauza erbicidului. Cum o familie are si cate 30.000 de insecte, numarul total depaseste de 20 de milioane albine.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA