20.1 C
Botoșani
joi, 25 iulie 2024

„Codul Galben” de ninsori s-a prelungit pentru Botoşani

iarna zapada bulevard

Potrivit atenţionării transmise de meteorologi, din această seară, începând cu ora 18.00, judeţul Botoşani intră, din nou, sub incidenţa „Codului Galben” de ninsori. Atenţionarea este valabilă până sâmbătă, la ora 12.00.

În scopul optimizării misiunilor orientate spre siguranţa cetăţeanului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a dispus  operaţionalizarea grupei operative şi a Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţie, din care fac parte reprezentanţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ai administratorilor drumurilor naţionale şi judeţene.

Pentru gestionarea situaţiei, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost notificate fiind transmise următoarele măsuri:

– instituirea serviciului de permanenţă la toate primăriile din judeţ, dacă se impune;

– înştiinţarea populaţiei cu privire la fenomenele prognozate, în vederea evitării surprinderii şi prevenirea unor situaţii de urgenţă;

– monitorizarea zonelor cu risc ridicat de înzăpezire, verificarea şi asigurarea condiţiilor de trafic şi intervenţie operativă în cazul autovehiculelor cu persoane blocate;

– pregătirea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţia operativă în vederea asigurării viabilităţii drumurilor;

– pregătirea spaţiilor de cazare pentru persoanele aflate în trafic şi surprinse de fenomenele prognozate şi asigurarea logisticii specifice (pături, ceai, etc);

– acordarea atenţiei necesare asigurării confortului termic în unităţile de asistenţă socială sau de alt profil;

– respectarea normelor de prevenire a incendiilor la exploatarea instalaţiilor şi aparatelor de încălzit;

– evidenţa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, care locuiesc singure, precum şi a celor cu afecţiuni medicale grave (în special cele dependente de insulină).

Operatorul economic care oferă servicii medicale de dializă a fost notificat cu privire la evoluţia prognozei meteo, precum şi a măsurilor pe care trebuie să le adopte, printre care şi echiparea corespunzătoare a mijloacelor de transport şi asigurarea spaţiilor de cazare pentru pacienţi în cazul în care drumurile vor înzăpezite.

În prima noapte de cod galben de ninsori la Botoşani, nu s-au înregistrat probleme deosebite.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani recomandă conducătorilor autosă evite orice călătorie pe timp de viscol şi ninsoare puternică.

Dacă, totuşi, deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă dacă, pe traseul ales, nu sunt drumuri blocate.

Pentru perioada de atenţionare, puteţi suna şi la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, la următoarele numere de telefon: 0231/508.014/ 0231/508.015.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA