10.5 C
Botoșani
sâmbătă, 24 februarie 2024

Chiriile din Botoşani au ajuns la nivelul oraşelor mari din România. Vezi cât cer proprietarii de garsoniere şi apartamente

imobiliare, apartamente, blocuri

Numărul tranzacţiilor imobiliare din Botoşani este în continuare scăzut iar din acest motiv preţul chiriilor a ajuns la un nivel similar oraşelor mari din România. Brokerii imobiliari susţin că în municipiul Botoşani chiriile au ajuns la nivelul Iaşiului, unul din cele mai importante centre universitare din România.

La ora actuală, cea mai ieftină chirie este de 100 de euro pe lună, la o garsoniere nemobilate şi aflate în zonele periferice ale municipiului Botoşani. Cât priveşte apartementele, chiriile ajung până la 300-400 de euro pe lună, în funcţie de zonă şi suprafaţă.

ciprian andronache„La apartamente suntem cam la aceleaşi preţuri cu Iaşiul, chiar dacă noi nu suntem centru universitar. Chiria la o garsonieră pleacă de la 100 de euro şi ajunge la 180 de euro sau chiar 200 de euro. La un apartament cu două camere, chiria începe de la 160-170 de euro şi ajunge până la 300-350 de euro iar cele cu trei-patru camere, de 90-100 de metri pătraţi, ajung şi la 450 de euro pe lună, ne-a spus Ciprian Andronache, broker imobiliar.

Chirii de mii de euro la spaţii comerciale

spatiu comercial de inchiriat

Chirii foarte mari sunt şi la spaţiile comerciale din municipiul Botoşani. Unii proprietari solicită sume uriaşe pentru spaţiile pe care le deţin în zonele centrale ale municipiului şi să nu le închirieze decât să scadă preţul. Brokerii imobiliari spun că preţurile solicitate pentru anumite spaţii sunt similare cu Bucureştiul unde puterea de cumpărare este mult mai mare.

„La spaţiile comerciale, spaţiile sunt foarte mari, practic sunt preţuri ca în Bucureşti şi în oraşele mari din România. Sunt chirii de mii de euro în Botoşani. Ca să plăteşti o chirie de 3500 de euro la un spaţiu, trebuie să ai o afacere mare cu zeci de angajaţi. E foarte greu de lucrat cu proprietarii de spaţii comerciale. Sunt multe spaţii în care chiriaşii stau trei, patru, cinci luni. Vine un tânăr, începe o afacere dar intră în faliment. Eu le-am recomandat proprietarilor de spaţii să diminueze chiriile şi să încaseze în avans pe un an. Ei vor doar să încaseze bani dar nu încearcă să dezvolte o relaţie cu chiriaşul astfel încât să câştige ambii. Preferă să aibă chiriaşi trei-patru luni pe an. Este greu să faci faţă unei astfel de chirii când ai o afacere la început. Investiţia într-un hotel se amortizează în 15 ani. Proprietarii de spaţii trebuie să înţeleagă că investiţia o vor amortiza în timp dar asta înseamnă să încaseze lună de lună. Degeaba încasez 1000 de euro pe lună timp de trei-patru luni după care nu mai încasez nimic”, a mai precizat Ciprian Andronache.

Ţinând cont de faptul că băncile intenţionează să impună avans de 35-40% la creditele imobiliare, preţul chiriilor nu va scădea în acest an. Ba din contra, este posibil să crească, în cazul apartamentelor şi caselor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA