-1.1 C
Botoșani
vineri, 9 decembrie 2022

Cete de colindători din Poiana – Vorona la Şcoala Gimnazială „Sf. Maria” Botoşani

Comunicat La români, sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun, sunt adevărate sărbători de suflet. Amintirile copilăriei ce ne revin puternic în minte şi suflet, zăpezile bogate şi prevestitoare de rod îmbelşugat, colindele şi clinchetele de clopoţei, mirosul proaspăt de brad, dar şi de cozonaci, nerăbdarea aşteptării darurilor sub pomul de iarnă, toate creează o atmosferă de basm, linişte sufletească şi iubire.

De o astfel de sărbătoare de suflet au avut parte elevii de la Şcoala Gimnazială "Sf. Maria” Botoşani (fosta Şcoală nr. 16).Cete de colindători de la Şcoala Gimnazială ,,N. Iorga” Poiana , comuna Vorona, costumaţi tradiţional, au trăit împreună cu elevii Şcolii Gimnaziale ,,Sf. Maria” şi părinţii acestora, cu cadrele didactice, emoţiile sărbătorilor de iarnă româneşti în cadrul proiectului de parteneriat  între aceste două şcoli, ,,Sărbători de iarnă. Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou”.
La sate îndeosebi sunt păstrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Pe lângă colindele religioase Steaua sus răsare, Bună dimineaţa la Moş Ajun, O, ce veste minunată!, elevii au prezentat şi vechi colinde laice cum sunt Capra, Ursul, Căiuţii etc. Acestea au fost în fapt, jocuri cu măşti şi costumaţii speciale confecţionate de meşteri locali şi care ironizează personajele negative ale lumii satului. Şi pentru că de la o astfel de sărbătoare nu lipseşte niciodată Moş Crăciun, şi acum moşul a dăruit, din suflet, câte un cadou pentru fiecare elev.Colindătorii au fost aşteptaţi de elevii şcolii cu covrigi, fructe, nuci, colăcei, dulciuri, cadouri oferite de Fundaţia Of  Hope România, şcoală, Primăria municipiului Botoşani şi persoane fizice.
„Scopul acestui proiect este însuşirea de către elevi a unor cunoştinţe despre sărbătorile de iarnă, dar si păstrarea unor tradiţii şi obiceiuri de sărbători. Implicarea în acest proiect le dă ocazia elevilor să-şi consolideze unele cunoştinţe despre sărbătorile de iarnă, despre tradiţiile şi obiceiurile româneşti  pe care le ştim de la strămoşii noştri, din dorinţa de a păstra vie frumuseţea şi prospeţimea lor.
Pornind de la aceste gânduri, am hotărât împreună cu elevii,părinţii elevilor, cu  cadrele didactice să desfăşurăm acest proiect, ,,Sărbători de iarna. Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou",trăind cu toţii un minunat vis de iarnă, cu emoţie şi încântare, şi le dorim tuturor celor care au pus suflet şi trudă în reuşita acestui spectacol sărbători fericite, cu sănătate şi bucurii şi să aibă parte de cât mai multe astfel de momente de neuitat”spune prof. Marius Cristian Gherasim, directorul Şcolii Gimnaziale , Sf. Maria” Botoşani (fosta Şcoală nr.16). 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA