15.3 C
Botoșani
joi, 26 mai 2022

Cerere mare pentru operatiile laparoscopice. Chirurgii botosaneni fac aproape 600 de astfel de operatii pe an

spital sala de operatii (2)

Mai multa precizie, mai putin timp petrecut in sala de operatii si o recuperare mult mai rapida a pacientului. Acestea sunt avantajele interventiilor laparoscopice fata de operatiile clasice.

In anul 2016, in cadrul sectiei de chirurgie generala a Spitalului Judetean de Urgenta Botosani s-au facut aproape 600 de interventii laparoscopice. Media de varsta a pacientilor operati este de 55 ani.Varsta minima a fost de 16 ani, iar varsta maxima a fost de 102 ani.

Durata medie a interventiei chirurgicale este de 30 minute, iar recuperarea postoperatorie este de scurta durata fata de operatia clasica.  Patologia chirurgicala care se poate rezolva laparoscopic in cadrul sectiei chirurgie generala a spitalului de urgenta este urmatoarea:colecistita acuta, apendicita acuta, hernia hiatala, ulcerul perforat, varicocelul, rezectia anterioara de rect.

„In principiu noi facem pe an cam 500-600 de interventii laparoscopice. Am putea face mai multe, dar suntem dependenti de anestezie pentru ca acest tip de interventii se poate face numai cu anestezie generala. Vedeti ca pacienta doarme, nu simte nimic. De obicei, operam colecist, dar facem si apendicite, facem si alte tipuri de interventii si facem acesteinterventii la pacienti de la 16 ani si pana la si 100 de ani. Am avut un pacient de 102 ani care a fost operat laparoscopic. Mai ales batranii suporta extraordinar acest tip de intrventie pentru ca o taietura, imaginati-va cat de mica este o trauma. Interventia laparoscopica este suportata foarte bine si de persoanele tinere, si de cele varstnice”, a declarat Silvia Tighiliu, medic sef sectia de chirurgie generala.

Laparoscopia este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subtire, numit laparoscop este introdus in cavitatea abdomenului si ofera chirurgului o imagine extrem de clara, pe un monitor TV, din interiorul cavitatii abdominale. Pentru toate interventiile laparoscopice se foloseste anestezia generala.

spital sala de operatii (13) spital sala de operatii (12) spital sala de operatii (11) spital sala de operatii (10) spital sala de operatii (9) spital sala de operatii (8) spital sala de operatii (7) spital sala de operatii (6) spital sala de operatii (5) spital sala de operatii (4) spital sala de operatii (3) spital sala de operatii (2) spital sala de operatii (1)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA