#stiri #botosani
Stațiunea de Cercetare Popăuti va realiza un proiect de cercetare în valoare de 1,8 milioane lei care are ca scop eradicarea scrapiei în România. Proiectul a fost deja inițiat și se încearcă obținerea finanțării.
Scrapia este una dintre cele mai frecvente boli întâlnite la ovine și caprine. Din cauza focarelor de scrapie din România, exporturile de miei spre țările arabe au fost blocate de mai multe ori. Reprezentanții Stațiunii de Cercetare vor să demareze un proiect iar dacă rezultatele vor fi cele așteptate, în România nu se va mai vorbi de această boală.
La ora actuală, în România sunt peste șapte milioane de oi iar un focar de scrapie ar aduce mari pierderi în domeniul zootehnic.
“Este un proiect important. Deja la porțile României sunt acele suspiciuni. Ne dorim să dotăm un laborator cu toată aparatura necesară astfel încât să eliminăm de la reproducție acele exemplare sensibile la scrapie. La nivel mondial, de ani de zile nu s-a găsit un antidote. Soluția este să eliminăm de la reproducție tot ce înseamnă reproducător sensibil la această boală. Proiectul are o valoare de 1,8 milioane lei. Vorbim de dotarea laboratoarelor cu aparatura necesară”, a precizat Ionică Nechifor, directorul Stațiunii Popăuți.
Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă și fatală a ovinelor și caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvențional din grupul prionilor.