In vremurile actuale, tranzactiile pe internet sunt extrem de populare, iar platile online sunt asigurate de diverse instrumente care sunt in primul rand sigure, dar si rapide in acelasi timp.
In cadrul acestui articol iti voi prezenta cateva informatii utile despre portofelele electronice, metode moderne de stocare a activelor financiare si care faciliteaza platile online intr-un mediu sigur si criptat.
1. Ce este un portofel electronic?
Un portofel electronic este in mare parte exact ca un portofel, doar ca unul digital. Pentru a-ti deschide un portofel electronic trebuie sa-ti creezi un cont, iar mai apoi sa-l alimentezi cu bani dintr-un cont bancar sau primind fonduri de la alt detinator de portofel electronic.
Pentru a te loga in portofelul tau digital trebuie sa folosesti adresa de email si parola sau, in alte cazuri, sa introduci si un cod primit pe telefon sau alte asemenea metode de natura sa sporeasca securitatea.
Portofelele electronice sunt asadar gandite nu doar pentru a-ti tine banii intr-un spatiu digital securizat, dar si pentru a face plati.
Trebuie sa stii ca platile facute prin portofelele electronice se realizeaza instant, fiind procesate oricand, 24 de ore din 24. Cu un portofel electronic poti inclusiv sa depui bani pe site-urile online de jocuri, iar de exemplu, daca introduci un cod promotional Don.Ro in momentul unui depozit, vei primi si un bonus consistent din partea operatorului.
Spre deosebire de platile bancare standard care nu se proceseaza in zile nebancare, portofelele electronice nu sufera de un asemenea inconvenient.
2. Care sunt avantajele unui portofel electronic?
Spre deosebire de mijloacele clasice de plata, folosirea unui portofel electronic iti aduce o serie intreaga de avantaje, dupa cum urmeaza:
- Siguranta si stabilitate – portofelele online sunt stocate pe servere criptate, securizate, astfel incat fondurile tale sunt in deplina siguranta. In acelasi timp, toate tranzactiile sunt procesate prin intermediul unor metode verificate si transparente, astfel ca nu exista riscul sa trimiti banii undeva si sa nu ajunga sau sa nu poti primi bani
- Tranzactii rapide – daca vrei sa platesti online sau sa trimiti bani cuiva folosind un portofel electronic, banii vor pleca si vor ajunge la destinatie instant in marea majoritate a cazurilor. Cu totii dorim sa putem plati rapid si in siguranta, motiv pentru care aceste portofele digitale sunt atat de populare
- Plati procesate non-stop – daca platesti cu un portofel electronic, transferurile sunt operate non-stop, oricand, chiar si in zile nebancare. Prin urmare, ai un avantaj indiscutabil fata de plata facuta prin metodele conventionale (transfer bancar), cand pot exista anumite intarzieri
- Transparenta totala – cand alegi sa-ti deschizi un cont la un procesator de plati de tip portofel electronic, vei avea acces imediat la termenii si conditiile de utilizare a platformei, indeosebi la pagina unde iti sunt prezentate toate taxele si comisioane aplicabile
- Usurinta in utilizare – platformele portofelelor electronice sunt foarte bine structurate, sunt intuitive si pot fi folosite foarte usor chiar si de catre utilizatorii novici. Prin urmare, si daca folosesti pentru prima data un portofel electronic, te vei descurca fara probleme deoarece interfata este extrem de simpla si de usor de folosit
- Asistenta disponibila non-stop – majoritatea operatorilor de portofele electronice pun la dispozitie si asistenta tehnica non-stop. Daca ai orice problema legata de folosirea portofelului tau digital, vei avea parte de asistenta de specialitate de la Serviciul de Relatii Clienti oricand doresti
3. Care sunt cele mai populare portofele electronice in prezent?
Piata serviciilor digitale in domeniul acesta al portofelelor este in continua expansiune, astfel ca apar noi produse competitive si care promit tehnologie de ultima generatie. In prezent, exista mai multe portofele electronice populare in Romania. Iata cateva dintre acestea:
Skrill
Skrill este folosit de foarte multi ani in Romania, cu toate ca nu la scara larga. Permite sa detii fonduri si sa faci tranzactii pe un portofel la care te loghezi cu adresa de e-mail si parola.
Poti solicita si un card fizic Skrill pe care il vei folosi la fel ca orice alt card emis de o unitate bancara.Dezavantajele Skrill sunt acelea ca vei fi taxat la fiecare alimentare a contului de pe un card si ca vei suporta comisioane la retragerile de numerar
PayPal
Un alt portofel electronic este PayPal. La fel ca in cazul Skrill, daca transferi fonduri pe PayPal o vei face folosind adresa de e-mail asociata contului de destinatie, iar banii ajung instant.
PayPal cuprinde o diversitate mare de monede de circulatie internationala. Poti solicita emiterea unui card bancar, in functie de planul ales de tine si poti folosi acest card ca pe orice alt instrument de plata emis de o banca.
Comisioanele sunt si aici destul de mari, mai ales daca retragi bani de pe un card, atunci cand vei suporta 1% din suma, pana la 40 RON.
Neteller
Similar celorlalte doua produse de mai sus, si Neteller ofera servicii rapide de transferuri de bani intre utilizatorii care detin portofele electronice la aceasta platforma.
Vei putea face plati si cu un card de debit pe care il poti comanda la operator. Comisioanele sunt si aici destul de ridicate.
Revolut
Daca vrei un serviciu ceva mai popular in Romania, atunci poti incerca Revolut. Ai retrageri gratuite cu cardul bancar de la bancomate pana la 800 RON pe luna, plati instant intre utilizatorii acestei platforme, scutite de taxe, iar transferurile bancare catre alte destinatii sunt foarte rapide.