20.1 C
Botoșani
luni, 17 iunie 2024

Ce DECIZII s-au luat în şedinţa CSAT. România trimite mai mulţi militari în teatrele de operaţiuni

csat

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, la Cotroceni, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Şedinţa a durat două ore şi jumătate, la finalul acesteia, deciziile luate fiind anunţate prin intermediul unui comunicat de presă. Una dintre decizii vizează aprobarea forţelor armate pe care România le va pune la dispoziţie în 2016 pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara ţării. Astfel, anul viitor vor fi trimişi în misiuni 1.181 de  militari, cu 158 mai mulţi decât anul acesta.

Temele incluse pe agendă şi analizate de către membrii Consiliului au vizat atât proiecte prevăzute în „Programul de activitate al Consiliului” pe anul în curs, cât şi unele problematici de actualitate, în concordanţă cu dinamica şi realităţile interne şi internaţionale, precizează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, o parte dintre deciziile Consiliului au urmărit consolidarea prevederilor Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, document de orientare strategică în baza căruia Consiliul Suprem de Apărare a Ţării asigură organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă, în conformitate cu prevederile Constituţiei României.

O primă temă dezbătută de către Consiliu a reprezentat-o analiza şi aprobarea Ghidului Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 – 2019. Acest ghid are ca scop principal furnizarea de informaţii uşor de înţeles atât instituţiilor, celor familiarizaţi cu domeniul apărării şi securităţii naţionale, cât mai ales celor mai puţin avizaţi. Aceste informaţii vizează Strategia Naţională de Apărare a Ţării, respectiv modul în care statul se angajează să asigure apărarea şi securitatea ţării şi a cetăţenilor săi.

Citeste mai mult pe RTV.NET

 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA