17.7 C
Botoșani
vineri, 13 iunie 2025

Cătălin Flutur: „Am pierdut 3,8 milioane de euro la Cornişa. Vom păţi ceea ce am păţit şi cu teatrul“

Cornisa noiembrie 2015 (14)

Parcul de Agrement Cornişa reprezintă unul din cele mai importante ale municipiului Botoşani. De aproximativ opt ani se vorbeşte despre acest proiect, de doi ani şi jumătate se lucrează dar încă nu se ştie când va fi deschis. Termenul de finalizare al lucrărilor este 31 decembrie 2015 dar bine ar fi dacă s-ar realiza până la 31 martie 2016 aşa cum declara primarul Ovidiu Portariuc în urmă cu scurt timp.

Pregătirea proiectului Cornişa a început încă din 2007 iar după mai mulţi ani în care s-a tot vorbit, fostul executiv al primăriei a reuşit obţinerea finanţării. În vara anului 2012 era programată licitaţia pentru desemnarea firmei care urma să execute lucrările. Proaspăt ales primar al municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc a considerat că nu este suficient ca membrii unei comisiei de licitaţie să desemneze firma câştigătoare ci mai trebuie nişte evaluări de către specialişti. Până la urmă s-a stabit că firma Electroalfa este câştigătoare a licitaţie iar în iunie 2013 au demarat lucrările.

cornisa2aprilie1

„De astăzi în 24 de luni proiectul va trebui să fie finalizat. Este un proiect care creează câteva sute de locuri de muncă. Cred că la trei luni vor fi semne vizibile în ceea ce priveşte sistematizarea iar primele bazine cred că la anul vor fi funcţionale“, declara primarul Ovidiu Portariuc, pe data de 3 iunie 2013.

Au trecut mai bine de 29 de luni de atunci, multe dintre obiective nu sunt finalizate iar în cazul unora abia acum se face reproiectarea. Termenul de finalizare al proiectului este decembrie 2015. La fel ca în cazul Teatrului Mihai Eminescu, din ianuarie 2016, Primăria municipiului Botoşani va trebui să execute lucrările din bugetul propriu ceea ce reprezintă o problemă dacă ţinem cont că la acest proiect cofinanţarea este de 50%.

Cătălin Flutur, fostul primar al municipiului Botoşani consideră că strategia actualului executiv al primăriei a fost una păguboasă. La început nu a dorit implementarea proiectului după care au apărut probleme deoarece licitaţia s-a câştigat la o valoare mult mai mică decât cea estimată.

„Portariuc spune despre Cornişa că unii au vorbit opt ani şi noi l-am realizat în doi ani. El spune că acest proiect a fost gândit de primarul Cojocariu. Nu ştiu dacă domnul Cojocariu înţelegea cuvântul piscină. Nu mai vorbim de zone de agrement. Proiectul a fost gândit de Cojocariu, pregătit de Egner, desenat în timpul lui Flutur şi construit în ultimii doi ani. Fals!!! Populaţia din Botoşani avea nevoie de un ştrand şi vorbim de ştrandul din parc pe care l-au închis aceşti doi domni dinainte. Nu se ştia despre zone de agrement în acea perioadă. În 2006, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, ne-am uitat să vedem ce proiecte sunt eligibile. Cornişa este proiect aproape unicat. Ce vorbesc nişte domni, se cheamă cai verzi pe pereţi. Din 100.000 de botoşăneni, 70.000 ar fi spus că ne trebuie o zonă cu ştranduri şi piscine. Ce nu se spune, este faptul că am reuşit să obţinem finanţarea, într-o bătălie cumplită. Dacă noi nu obţineam finanţarea, nu se făcea niciodată pentru că municipalitatea nu îşi permitea“, a declarat Cătălin Flutur, afirmând:

„Din 10 milioane de euro, semnaţi cu Comisia Europeană, el a folosit doar vreo şase milioane şi ceva. Spunea că a obţinut un mare succes pentru că a scos preţul jos. Nu, am pierdut 3,8 milioane de euro. În 2012, a spus că nu ne trebuie iar după ce a ieşit primar s-a dus la ADR şi a spus: nu se poate să nu facem proiectul ăsta şi să facem locuinţe? E pe axe, a fost aprobat la Bruxelles…“.

„Vom păţi ceea ce am păţit şi cu teatrul“

După ultima vizită a edilului Ovidiu Portariuc în şantierul de la Cornişa şi după fotografiile prezentate, proiectul a avansat comparativ cu ceea ce era în vară. În schimb, încă mai sunt multe de realizat iar timpul devine un adversar al municipalităţii.

Cornisa noiembrie 2015 (9)

„Nu îl face şi vom păţi ceea ce am păţit şi cu teatrul. Este clar. Nu există şanse să se finalizeze. Partea delicată o reprezintă finisarea, agregatele, utilajele, partea de termie. A fost problema cu unitatea militară… Dar de ce nu ai terminat piscinele? Aia era baza. Nu influenţa proiectul. Râul de rafting, puteam să şi renunţ la el. Îl scot din poiect. Dovedeşte că faci partea importantă a proiectul, apa. Restul sunt auxiliare. Patinoarul, râul de rafting, terenurile de sport, amfiteatrul, sunt auxiliare. Piscinele vor fi folosite cel mai mult. Mai este o lună şi jumătate. A arătat o poză cu o piscină dar nu a fost echipată cu nimic, alimentare cu apă, încălzire, clorinare, declorinare, valuri. Proiectul trebuie recepţionat integral“, spune Cătălin Flutur care consideră că bazinele trebuiau să fie funcţionale în această vară, trebuia făcută o recepţie parţială şi trebuiau să fie deschise publicului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES



















ULTIMA ORA