Cât de proşti putem să fim? Benzina va fi mai scumpă de la 1 aprilie decât în Austria

128
404

 

News Industria românească, dar şi consumatorii finali vor primi o dublă lovitură de la 1 aprilie, odată cu introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant iniţiată de guvernul Ponta pentru că nu are venituri suficiente la buget şi cu majorarea tarifului gazelor naturale.

Companiile spun că vor fi nevoite să paseze costul adiţional de producţie către clienţi, iar marii consumatori de gaze spun că nu vor supravieţui pe piaţă şi cer amânarea calendarului de liberalizare a preţurilor, potrivit Ziarului Financiar.

„Scumpirea gazelor, a energiei electrice, a combustibililor precum şi creşterea redevenţelor vor majora cu minimum 10-15% costurile de producţie. Vom fi obligaţi să transferăm această scumpire în preţurile de vânzare", a ară­tat Liviu Stoleru, director general al producătorului de că­rămizi Cemacon. Consumul de gaze naturale reprezintă în jur de 30% din costul de producţie al companiei.

După majorarea accizei, preţul la pompă al unui litru de benzină va creşte cu 6%, la circa 6,3 lei (1,41 euro), în timp ce preţul unui litru de motorină se va majora cu 5,8%, la circa 6,5 lei (1,44 euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor publicate de portalul energy.eu.

Astfel, şoferii din România vor ajunge să plătească mai mult pe benzină decât cei din Austria, iar preţul motorinei va fi mai mare decât cel din Germania. Situaţia se suprapune cu un context de piaţă în care marii jucători spun că, în scenariul pozitiv, cererea internă de carburant va stagna la nivelul de circa 7 miliarde de litri de benzină şi motorină.

Dincolo de acciza mai mare, preţul la pompă va resimţi anul acesta şi impactul taxei pe construcţii speciale, aşa-numita „taxă pe stâlp", care se va aplica inclusiv rafinăriilor şi staţiilor de alimentare cu carburant. De exemplu, în cazul Rompetrol, care în România deţine două rafinării de ţiţei şi a doua reţea de benzinării ca mărime, impactul taxei va fi de 10 mil. dolari, potrivit declaraţiilor oficialilor grupului.

Începutul lunii aprilie va însemna încă un pas pe calea dereglementării preţului gazelor din producţia internă, care se vor scumpi de la o lună la alta cu 24%, adică de la 72 lei pe MWh la 89,4 lei pe MWh (sau 287 dolari pe mia de metri cubi). Astfel, preţul gazului intern va ajunge la un nivel dublu faţă de cel de la începutul procesului de liberalizare, de 45,71 lei pe MWh.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here