1.8 C
Botoșani
joi, 2 februarie 2023

Carduri de sănătate refuzate de botoşăneni din motive religioase

card sanatate

Pentru judetul nostru au fost tiparite nu mai putin de 248.300 de carduri nationale de sanatate, la care scadem cele 4.500 de carduri care au facut cale intoarsa la Bucuresti, dupa ce persoanele care ar fi trebuit sa intre in posesia lor au decedat si alte cateva zeci care stau in sertarele de la casa, dupa ce beneficiarii le-au refuzat din motive religioase.

Pana la aceasta data, nu mai putin de  25.000 de carduri au fost deja activate de beneficiari in cabinetele medicilor de familie, urmand ca asiguratii sa il activeze pana pe 1 mai sau in momentul cand au nevoie de servicii medicale. Ceea ce trebuie sa stie botosanenii ca fara acest card de sanatate nu vor avea acces gratuit la spitalizari si nici nu vor putea beneficia de retete gratuite din farmacie.

Cardul national va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale. In plus, persoanele care nu aveau calitatea de asigurat cand au fost tiparite cardurile si au obtinut-o intre timp pot sa solicite acum documentul printr-o cerere la Casa de Sanatate din Botosani.

„Aceste persoane care nu au card se vor prezenta la sediul Casei de Asigurari de Sanatate, la data de 1 mai sau cand au nevoie de un serviciu medical si in baza unei solicitari scrise vor primi o adeverinta care inlocuieste cardul national de sanatate pana la data cand se va tipari cardul de sanatate, de regula termenul este de 30 de zile”, a declarat Costel Lupascu, director Casa de Sanatate Botosani.

Iata si solutia gasita de Casa Nationala pentru oamenii care refuza documentul, pe motiv ca are un cip care le contine datele personale: o adeverinta medicala cu valabilitate de 3 luni.

Pentru obtinerea acestei adeverinte, asiguratul va depune o declaratie pe proprie raspundere ca refuza cardul din motive religioase sau de constiinta si va depune cardul de sanatate, in cazul in care i-a fost distribuit.

Cine va pierde cardul, sau isi va schimba numele si adresa sau il va deteriora va plati 15 lei pentru obtinerea unuia nou.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA