Creste numarul botosanenilor muscati de capuse. In ultima perioada, zeci de copii si adulti din Botosani au ajuns in mainile medicilor dupa ce au fost muscati de aceste insecte periculoase. Vorbim de 73 de persoane, din care 22 de minori. Toti pacientii au primit ingrijire de specialitate in cadrul sectiei de boli infectioase. Cei mai multi provin din mediul rural.
„De la inceputul sezonului, in cadrul sectiei de boli infectioase s-au prezentat 73 de pacienti muscati de capuse. Dintre acestia, 22 de pacienti sunt minori, respectiv 11 fete si 11 baieti, iar 51 de pacienti au avut varsta peste 18 ani, 30 de barbati si 21 de femei. In ceea ce priveste repartitia pe urban- rural, putem spune ca numărul pacientilor ce provin din mediul rural este usor mai crescut fata de numarul pacientilor din mediul urban”, a spus Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.
Daca se intampla sa gasiti o capusa prinsa de propria piele nu trebuie sa va pierdeti cumpatul, ci sa mergeti imediat la medic.
„Primele manifestări care pot aparea si care aduc pacientul la medic este eritemul migrator. Pentru a evita aparitia complicatiilor neurologice care apar in stadiile III- IV de boala este indicat ca pacientii sa se prezinte in scurt timp de la aparitia eritemului migrator la medic pentru tratamentul de specialitate”, a adaugat Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.
Specialistii ne recomanda atunci cand facem miscare sau iesim in aer liber sa folosim creme speciale care sa tina capusele la distanta. Cea mai periculoasa si des intalnita infectie transmisa de o capusa este boala Lyme, care netratata la timp poate duce la paralizia unor nervi, meningita, migrene prelungite si numeroase, stari de confuzie si ameteala.