Cele mai titrate sportive născute în judeţul Botoşani şi totodată două dintre cele mai mari sportive ale României, au revenit astăzi acasă. Elisabeta Lipă şi Georgeta Damian Andrunache au venit în Botoşani, împreună cu alţi mari canotari români, pentru a participa la Campionatul Naţional de Ergometru care va avea loc mâine, în sala polivalentă care îi poartă numele actualului ministru al Tineretului şi Sportului.
În această seară, Elisabeta Lipă şi Georgeta Damian Andrunache au participat la Adunarea Generală a Federaţiei Române de Canotaj. La evenimentul organizat într-una din sălile de conferinţe ale hotelului, au fost prezenţi prefectul Dan Nechifor, preşedintele CJ Gheorghe Sorescu, senatorul Doina Federovici şi Florin Egner, în calitate de reprezentant al primăriei. Cu toţii au demonstrat că ştiu problemele canotajului botoşănean, cea mai mare fiind lipsa unei baze de pregătire, chiar dacă suntem al doilea judeţ din România ca luciu de apă. De asemenea, cu toţii şi-au manifestat intenţia de a se implica pentru a oferi condiţii sportivilor botoşăneni, campion la promisiuni fiind Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane şi mâna dreaptă a primarului Ovidiu Portariuc. Dacă ar fi să ne luăm după promisiunile acestuia, în câteva luni, toate loturile naţionale de canotaj se vor muta la Botoşani deoarece vor avea condiţii mai bune decât la Snagov sau chiar în străinătate. După ce a ascultat discursurile oficialităţilor, conducătorul unui club din Bucureşti a propus ca şi în 2017 se se organizeze acest campionat naţional la Botoşani pentru a vedea bazele de canotaj promise de către oficilităţile locale.
“Niciodată nu am concurat acasă”
Georgeta Damian Andrunache revine de fiecare dată cu plăcere la Botoşani unde se întâlneşte cu prietenii, rudele şi fosta antrenoare dar de fiecare dată are un mare regret că nu a concurat niciodată în judeţul în care s-a născut. Nu a avut această posibilitate deoarece judeţul Botoşani, al doilea ca luciu de apă din România, nu are nicio bază pentru canotaj.
“Mă gândeam că niciodată nu am concurat acasă. Mă bucur că mâine voi arbitra acasă pe canotori. Am spus că atunci când se va deschide acea bază sportivă nautică, când se va deschide acea pistă de canotaj, voi intra în barcă să inaugurez pista. Să las o dâră din aurul pe care l-am câştigat. Botoşaniul are multe resurse. La rezultatele pe care le are canotajul, mult mai multe baze ar trebui. Din păcate, sunt multe promisiuni înainte de alegeri şi foarte puţine se materializează după. Îmi doresc ca oamenii de aici să se ţină de cuvânt.
Am avut o satisfacţie enormă. Colegii meidin ţară au venit pentru prima dată în Botoşani, vai ce frumos este, ce curat, ce oameni. Botoşaniul are resurse, are oameni cu potenţial. Dacă au făcut un oraş aşa frumos şi curat, să facă şi ceea ce promit”, a spus Georgeta Damian Andrunache.
Acelaşi regret îl are şi Elisabetă Lipă, cea mai titrată canotoare româncă. În prezent, ministrul Tuneretului şi Sportului, Elisabeta Lipă nu ratează nicio competiţie de canotaj. Acum a venit la Botoşani cu speranţa că şi în judeţul în care ea s-a născut, se va realiza o bază nautică pentru canotaj.
“Dacă ar fi fost o bază care să îndeplinească condiţiile, cu siguranţă aveam şi un campionat de viteză în zona noastră. Este un moment aniversar pentru Clubul Sportiv Botoşani, este prezentă şi doamna Damian care a făcut parte din pepiniera Clubului Sportiv Botoşani. Sper ca fetiţele şi băieţii să vadă ce înseamnă să fii campion, să-i pună cât mai multe întrebări, să o exploateze la maxim şi să o înlocuiască cu succes. Mâine. în sală va fi viitorul canotajului românesc. Eu sunt ferm convinsă că pe mulţi îi veţi revedea la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice”, a spus Elisabeta Lipă.
Peste 300 de canotori la competiţia de la Botoşani
Organizarea Campionatului Naţional de Canotaj – Ergometru reprezintă un mare câştig câştig pentru municipiul Botoşani. În primul rând este un câştig de imagine şi în al doilea rând un câştig economic. Circa 400 de sportivi, antrenori, conducători de cluburi, oficiali ai Federaţiei Române de Canotaj şi părinţi au venit la Botoşani şi au umplut unităţile de cazare.
“Organizarea acestui campionat naţional de ergometru este o premieră pentru judeţul Botoşani. Sperăm să nu rămânem doar cu organizarea acestui campionat naţional. S-a promis că în curând vom avea o bază nautică modernă pe care se vor putea organiza competiţii naţionale. Noi sperăm să se realizeze anul acesta dar ar fi foarte bine dacă s-ar realiza anul viitor sau peste doi ani. Clubul Sportiv Botoşani este prezent cu un număr de 16 sportivi la această competiţie, cu şapte echipaje, avem obiectiv obţinerea unui număr de patru medalii. Antrenorii Iulia şi George Bulie şi-au făcut treaba cu profesionalism şi sperăm că îşi vor atinge obiectivele. În total, sunt înscrişi 227 de sportivi la juniori şi 91 de sportivi la seniori. Cele 21 de cluburi din ţară au venit cu un număr mai mare de sportivi decât am preconizat”, a declarat Andrei Amos, directorul adjunct al CS Botoşani.