2.7 C
Botoșani
luni, 25 noiembrie 2024

Campanie de vaccinare a câinilor și pisicilor demarată de DSVSA

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) va desfășura, în perioada 01.10.2024 – 31.12.2024, o campania de vaccinare profilactică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici și a câinilor de stână împotriva turbării.

Potrivit medicilor veterinari, vaccinarea populațiilor de animale domestice este o necesitate dacă se are în vedere că, odată intrat în organismul unui animal sau în organismul uman, virusul, care produce boala, nu poate fi anihilat decât foarte rar, dacă se aplică tratament specific imediat. Importanța bolii derivă din evoluția clinică dramatică, sfârșitul fiind, în aproape toate cazurile, mortal.

Imunizarea câinilor și pisicilor face parte din Programul României de combatere a turbării.

Pentru vaccinarea carnasierelor domestice, de personalul medical veterinar de la cabinetele veterinare organizate în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare (concesionate), fondurile necesare se asigură gratuit pentru proprietari, din bugetul de stat vaccinul și manopera de vaccinare pentru câinii microcipați, precum și vaccinul pentru pisici.
Proiprietarii vor plăti manopera de vaccinare a pisicilor, microcipul manopera de microcipare și înregistrarea câinilor.

Având în vedere faptul că vaccinarea antirabică trebuie efectuată doar pe animale de companie care sunt identificate, consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor in cazul unui contact cu animale infectate.Dacă nu este realizată imunizarea animalelor, solicităm proprietarilor/ deținătorilor de câini si pisici să asigure suportul financiar pentru realizarea identificării, înregistrării și vaccinării antirabice în termenul prevăzut de legislație.În cazul apariţiei unui focar de rabie, proprietarii de carnasiere, care nu au permis medicului veterinar de liberă practică să efectueze vaccinarea obligatorie a acestora, vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.” se arată într-un comunicat al celor de la DSVSA.

17 focare de rabie au fost depistate pe raza județului Botoșani în ultimii doi ani.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




















































ULTIMA ORA