9.9 C
Botoșani
miercuri, 24 aprilie 2024

Campanie de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, a infracţiunilor cu violenţă, furturilor din locuințe, autoturisme şi a tâlhăriilor

ipj sediu

Campania se derulează la nivel naţional în perioada aprilie – septembrie 2014 şi  are drept scop prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi a infracţiunilor comise cu violenţă, respectiv a furturilor din locuințe, de/din autoturisme şi a tâlhăriilor.

Partener al Poliţiei Române în realizarea acestei campanii este Societatea  Groupama Asigurări S.A.

Cele două instituţii au derulat până acum, în cadrul parteneriatului iniţiat în 2011, trei campanii de prevenire a infracţiunilor de furt: „Fii precaut! Hoţii nu dorm.”

(2011), „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!” (2012) şi „Nu-ţi scăpa casa din ochi!” (2013), care în judeţul Botosani  şi-au dovedit utilitatea, infracţiunile de furt sesizate cunoscând un trend descendent în perioada arătată.

Prezenta campanie se înscrie în priorităţile Poliţiei în domeniul prevenirii în anul 2014, două dintre acestea fiind „Prevenirea infracţiunilor de furt” şi „Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă”.

Campania se va axa pe trei module: siguranţa personală – “Cum să ţii tâlharii la distanţă?”, furturi din locuinţe – “Casa ta, locul cel mai drag. Protejează-l!”, furturi de/din auto – “Cum să ai grijă de maşina ta?”.

 

Activităţile circumscrise acestei iniţiative vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale poliţiştilor de prevenire cu beneficiarii acestei campanii, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, în judeţul Botoşani vor fi distribuite 3000 de flyere cu recomandări preventive şi 100 de afişe, ce vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice.

Pe tot parcursul campaniei, promovarea mesajelor preventive se va realiza şi prin intermediul unui site creat special – www.prevenire.groupama.ro, printr-un clip video ce va fi distribuit prin reţeaua internet, un spot video realizat de o trupă umoristică, iar 18 imagini reprezentative vor fi distribuite prin reţelele de socializare.

Pentru a nu deveni victima unor evenimente neplăcute, POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ:

Cum să ț­ii tâlharii la distanță?

În locuri publice:

Evitaţi deplasările prin zone mai puțin circulate sau izolate (câmpuri, parcuri, șantiere, terenuri virane);

Când transportați sume mari de bani, faceţi tot posibilul să fiţi însoțit și de o altă persoană de încredere;

Păstraţi asupra dumneavoastră cât mai puțini bani;

Evitaţi să consumaţi băuturi alcoolice atunci când aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;

Dacă agresiunea se produce într-un loc public, nu aveţi rețineri în a solicita ajutorul celor aflați în zonă și chiar de a riposta fizic – o astfel de reacție îl poate determina pe agresor să vă lase în pace și să părăseasca locul în grabă.

Atenție! În cazul în care integritatea corporală sau viața vă sunt puse în pericol, renunțaţi la bunurile pretinse de agresor. Rețineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau în comportament și

APELAŢI RAPID NUMĂRUL DE URGENŢĂ 112!

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA