17.7 C
Botoșani
vineri, 29 martie 2024

Campanie de informare privind utilizarea nămolului de la stațiile de epurare, în agricultură/silvicultură, derulată de Nova Apaserv

nova paserv conferinta 29 iulie (5)

Campania de informare este parte a Proiectului Major “Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizarea-epurarea apelor uzate în judeţul Botoşani” – Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, aflat în plină derulare şi a cărui implementare este coordonată de către Societatea Comerciala NOVA APASERV SA Botoşani, ca urmare a semnării Contractului de Finanţare din data de 23 august 2011. Bugetul total alocat pentru realizarea Proiectului este de 126.769.364 Euro, din  care 80.826.493 Euro reprezintă finanţare nerambursabilă prin Fondul de Coeziune.

La eveniment au fost invitați să participe, atât reprezentanții operatorilor agricoli din județul Botosani, cât și reprezentanții autorităților publice locale, ai instituțiilor de profil din județ, ai Operatorului Regional și ai Consultantului care asigură suport în Managementul Proiectului.

Finalizarea reuşită a campaniei de informare va contribui la conştientizarea populaţiei asupra avantajelor care pot surveni prin utilizarea în agricultură a nămolurilor provenite din stațiile de epurare, garantându-se în acelaşi timp, respectarea exigențelor impuse prin prevederile legislaţiei europene în vigoare, privind conservarea condiţiilor de mediu.

Obiective pe termen scurt:

  • Să continue să stocheze pe platformele de uscare, înainte şi în timpul reabilitării staţiei de epurare. Să utilizeze la maximum aceste amplasamente, astfel încât să fie exploatată toată capacitatea disponibilă.
  • Sa numeasca un responsabil de mediu pentru urmarirea strategiei
  • Să elaboreze studii de specialitate necesare evaluarii optiunilor de utilizare a namolului in agricultura si silvicultura cu sprijinul Institutului de pedologie, al autoritatilor locale agricole, silvice.
  • Sa calculeze necesarul de utilaje pentru transportul si depunerea namolului pentru variantele propuse
  • Dialog si protocol cu viitorul detinator al depozitelor de deseuri in vederea stabilirii procedurilor si tehnicilor pentru utilizarea namolului la inchiderea si ecologizarea acestuia.
  • Dialog si protocol cu operatorul noului depozit de deseuri in vederea stabilirii procedurilor si tehnicilor pentru depozitarea namolului in incinta acestuia.
  • Dialog cu autoritatile locale agricole, cu asociatiile agricole in vederea identificarii terenurilor agricole pe care se poate utiliza namol, a tipului de culturii, a rotatiei acestora, a volumului total de namol ce poate fi utilizat.
  • Continuarea campaniei de informare si educare a fermierilor asupra avantajelor privind utilizarea namolului in plantatiile agricole.
  • Identificarea posibilitatilor de utilizare a namolului la dezvoltarea unor plantatii forestiere cu crestere rapida, urmarind refacerea terenurilor degradate, reducerea efectelor schimbarilor climatice, asigurarea lemnului pentru constructii sau ca sursa de energie (combustibil), reducerea eroziunii eoliene a solului, valorificarea namolului.

Obiective pe termen mediu:

  • Urmarirea in detaliu a efectelor imprastierii namolului asupra terenurilor si culturilor agricole.
  • Se va elimina orice problema privind calitatea nămolului legate de calitatea apei uzate industriale
  • Se va elabora un plan de monitorizare privind calitatea nămolului şi a solului conform standardelor UE şi româneşti.
  • Analize ale solului şi analize hidrologice în zone care sunt considerate adecvate pentru utilizarea nămolului în agricultură.
  • Studiul performantelor generate de utilizarea namolului in realizarea unor plantatii forestiere comerciale: efecte asupra calitatii solului, efecte asupra eroziunii solului, efecte asupra bilantului energetic local, efecte economice, efecte asupra dezvoltarii regiunii.
  • Să identifice şi să exploateze căile de utilizare pentru refacerea terenurilor (şi în silvicultură).

Obiective pe termen lung:

Operatorul va implementa un sistem de relaţii publice pentru a promova educarea comunităţii industriale, a comunităţii agricole şi a populaţiei, în general, privind reutilizarea şi recircularea nămolului de canalizare tratat in alte domenii decat cele propuse in studiile si rapoartele existente.

Operatorul va solicita asistenţă Ministerului Mediului si Padurilor pentru a elabora criterii de identificare a “despăgubirilor” aduse terenurilor agricole şi a procedurilor de remediere şi compensare, dacă este cazul.

Consultantul va asista in continuare operatorul pentru detalirea si aducerea in etapa de aplicare si implementare a tuturor masurilor propuse in raportul de management a namolurilor si reziduurilor solide rezultate din tratarea si epurarea apelor.

Metodele de gestionare propuse sunt :

  • utilizare in agricultura
  • utilizare in domeniul forestier
  • imbunatatiri funciare
  • eliminare prin depozitare
  • incinerare

Ţinta este realizarea aplicării de nămol fermentat pe terenul agricol, in medie 15-20 tone substante uscate per  hectar, o dată sau de doua ori pe an.

Conform prevederilor legale in vigoare, pe langa conditiile de acceptare la depozitare prevazute in Ordinul ministrului mediului nr. 85/2005, namolul depozitat trebuie sa aiba o umiditate de cel mult 65%, 35% materie uscata,  iar cantitatea depozitata trebuie sa fie de 1:10 fata de cantitatea de deseuri municipale depozitate. In Judetul Botosani nu sunt unitati de incinerare sau coincinerare a namolului.

nova paserv conferinta 29 iulie (6) nova paserv conferinta 29 iulie (4) nova paserv conferinta 29 iulie (3) nova paserv conferinta 29 iulie (2) nova paserv conferinta 29 iulie (1) IMG_2562

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


































ULTIMA ORA