-2.5 C
Botoșani
luni, 4 decembrie 2023

BĂTAIE DE JOC. Site de 800 de milioane, căsuţe de 3 miliarde şi fântâni arteziene. VEZI cum toacă banii executivul primăriei Botoşani

News Primarul Ovidiu Portariuc a primit cadou de la Consiliul Local bugetul pentru 2014. După cum arată acest buget, anul acesta nu se va întâmpla mare lucru în municipiul Botoşani dar în schimb sunt câteva zeci de miliarde care se vor cheltui pe lucruri absolut inutile.

În campania electorală din 2012, Ovidiu Portariuc promitea transparenţă maximă în cheltuiala banului. La aproximativ un an şi jumătate de mandat, primarul Portariuc şi-a uitat promisiunea făcută botoşănenilor. În proiectul de buget pentru 2014 s-au alocat 20 de miliarde de lei vechi şi nimeni nu ştie pe ce se vor cheltui aceşti bani. Consilierii locali l-au luat la întrebări pe edil dar acesta a dat un răspuns evaziv fără a explica detaliat unde vor ajunge acei bani. Unii au spus că se vor duce la nu ştiu ce firme de casă pentru vreo câteva audituri iar alţii susţin că vor fi cheltuiţi pe spectacole şi festivaluri, în scop electoral. Edilul nu a avut nicio reacţie şi nici nu a prezentat cum are de gând să cheltuiască banii.

Site de 800 de milioane

Una din cele mai aberante cheltuieli din 2014 va fi un site al primăriei pentru care s-au alocat numai puţin de 800 de milioane de lei vechi. Suma este incredibil de mare. Probabil, nici Bill Gatet nu ar fi cerut aproape 20.000 de euro pentru a realiza un site. I-am întrebat pe cei care au firme în domeniu şi realizează site-uri. Toţi mi-au spus că un astfel de site nu poate costat mai mult de 2000 de euro. Surprizele nu se opresc aici. Primăria va mai cheltui vreo 830 de milioane de vechi pentru o aplicaţie de smartphone şi aproape un miliard pentru un program care va fi folosit în primărie.   

Căsuţe de trei miliarde

Primăria va cheltui în acest an trei miliarde de lei vechi pentru a cumpăra căsuţe din lemn. O astfel de căsuţă costă în jur de 30 de milioane de lei vechi. Asta înseamnă că primăria va cumpăra numai puţin de 100 de căsuţe. Deocamdată nu se ştie ce vrea să facă primarul Ovidiu Portariuc cu aceste 100 de căsuţe. Unii politiceni glumeau: „poate vor fi primele 100 de locuinţe ieftine promise în campania electorală”. La ora actuală, primăria are la dispoziţie 10 căsuţe din lemn pe care le-a amplasat pe Pietonalul Unirii la târgurile pe care le-a organizat. De multe ori, numărul comercianţilor era scăzut şi cel puţin două-trei căsuţe erau neocupate. Cinci dintre acestea au costat 3200 de lei iar celelalte cinci au fost cumpărate cu 2600 de lei. Interesant este ce va face primarul cu încă 100 de căsuţe.

4 miliarde pentru refugii acoperite

O altă cheltuială inutilă o reprezintă reamenajarea refugiilor de tramvai. Aproximativ patru miliarde de lei vechi intenţionează să cheltuiască executivul primăriei pentru a realiza un fel de cuşti în care să stea oamenii până vine tramvaiului. Cu aceşti bani ar putea amenaja nişte staţii, pe trotuare, iar botoşănenii ar sta în condiţii civilizate.

Maşini de 1,6 miliarde

Serviciul de Asistenţă Socială şi Direcţia de Servicii Publice şi Agrement au solicitat achiziţionarea a două maşini second-hand (Dacie), pentru transportul alimentelor la persoanele care nu se pot deplasa şi respectiv transportul câinilor la padoc. Cele două servicii au solicitat alocarea a circa 7000 de lei pentru a cumpăra aceste maşini. În momentul în care s-a întocmit proiectul de buget, şefii celor două servicii au avut surpriza să constate că vor primi două maşini mult mai scumpe. În loc de 35.000 de lei, primarul a alocat 80.000 de lei pentru o maşină. A justificat că este necesară achiziţia de maşini mai mari.

Noi fântâni arteziene

Dacă nu vom avea prea multe străzi asfaltate în acest an, în schimb vor apărea noi fântâni arteziene. Primăria are la dispoziţie 1,5 miliarde de lei de lei vechi pentru a realiza fântâni arteziene. Probabil, şoferii se vor uita la fântâni şi nu vor mai vedea gropile din carosabil.

La capitolul dezvoltare, în acest an sunt 40.911.630 lei. Din aceşti bani se vor efectua o parte din lucrările la Parcul Cornişa, va începe modernizarea Teatrului Mihai Eminescu, vor continua lucrările la sistemul de termoficare şi se vor extinde cele două cimitire. De asemenea, printre priorităţi vor fi: modernizarea stadionului, locurile de joacă şi promovarea turismului. La capitolul investiţii în frastructura rutieră, există finanţare doar pentru străzile Primăverii şi Maramureşului. Restul mai pot aştepta. Importante sunt alte investiţii pentru primarul Portariuc.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA