23.9 C
Botoșani
marți, 25 iunie 2024

BĂTAIE DE JOC. Obligaţi să aştepte câteva luni pentru o investigaţie medicală

Sute de cardiaci sunt nevoiţi să aştepte şi câte trei luni ca să fie văzuţi de un medic specialist. În schimb, lună de lună, aceştia plătesc sute de lei pentru asigurările de sănătate.

În Spitalul Judeţean, secţia de cardiologie este umplută până la refuz de pacienţi, iar restul care vin şi au nevoie de control şi tratament sunt trecuti pe listele de asteptare. De exemplu, persoane care au venit in spital in luna ianuarie au primit programare in luna aprilie.Situatia are loc din cauza deficitului de personal din aceasta sectia. Sunt patru medici, 18 asistente si noua infirmieri care nu pot sa faca fata avalansei de pacienti. Lunar, in sectia de cardiologie dotata cu 60 de paturi se interneaza cate 200 de bolnavi. 

"Categoric populatia este mai bolnava, cu medicamentele noi si cu progresele facute si in tehnologie, si in aparatura si in medicatie a crescut durata de viata, dar in acelasi timp patologie este mult mai complexa. Noi prelungim durata de viata, si in acelasi timp crestem si numarul de bolnavi si nu reusim sa impacam pe toata lumea. Din pacientii care ne vin noua zi de zi o parte pleaca ori nerezolvati, ori nemultumiti de felul cum au fost rezolvati", a declarat Maria Matei, medic cardiolog sef Spitalul Judetean de Urgenta.
Programarile se fac din mai multe motive.
"De ce se fac programari este o explicatie logica. Pe de o parte incapacitarea Spitalului de a face fata unui asemenea val determinata de lipsa de resurse umane, iar pe cealalta parte de lipsa resurselor financiare pentru ca nu putem interna oricat pentru ca avem un contract cu Casa de Sanatate, pe care si asa il depasim luna de luna", a  spus Viorel Iliuta, manager Spitalul Judetean de Urgenta.
La cardiologie, in luna martie internarile au fost depasite fata de contractul cu Casa de Sanatate. Au fost 30 de cazuri in plus, iar acest lucru inseamna o gaura neagra in bugetul spitalului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

144 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA