8.7 C
Botoșani
joi, 23 martie 2023

Bătaie de joc din brandul judeţului Botoşani GALERIE FOTO

News Lacul cu nuferi din comuna Mihai Eminescu este considerat a fi unul din brandurile judeţului Botoşani. De fiecare dată când au ocazia, autorităţile judeţului se laudă cu lacul cu nuferi şi casa memorială Mihai Eminescu. Din păcate, totul se rezumă doar la vorbe. Lacul arată deplorabil, indicatoare sunt prea puţine, drumul este jalnic iar turiştii nu prea au ce face în zonă.

Ca să ajungi la lacul cu nuferi, ai două variante. Una prin Cătămărăşti Deal-Ipoteşti şi a doua prin Manoleşti, Stânceşti, Cătămărăşti Vale. Un turist care vine pentru prima dată în judeţul Botoşani va avea nevoie de GPS ca să ajungă la casa memorială Mihai Eminescu şi lacul cu nuferi. În municipiul Botoşani nu există niciun indicator spre cele două obiective turistice şi nici pe drumurile către Ipoteşti sau Cătămărăşti Vale. Primul indicator către lacul cu nuferi este în Ipoteşti, în zona casei memoriale. Al doilea indicator şi ultimul este în satul Cătămărăşti Vale. Pe o tablă este scris că mai sunt doi kilometri până la „LACUL M. EMINESCU”. Drumul este jalnic pe unele porţiuni iar un şofer neatent riscă să rămână fără baia de ulei. Odată ajuns în parcare, un turist are parte de o privelişte deloc plăcută. Poate vedea ruina unui fost bar. Cu ani în urmă, turiştii se opreau pentru a servi un suc, o cafea sau o bere. Acum nu mai au acest privilegiu. La intrarea în pădure se poate vedea un panou pe care cu greu poate fi descifrat mesajul. Cert este că are câţiva ani vechime deoarece amenda pentru aprinderea focului în pădure între 1.200.000 şi 2.000.000 de lei. Este vorba de lei vechi pentru că la momentul când s-a montat panoul nu erau RON. Din parcare şi până la lacul cu nuferi este un drum de vreo 500-600 de metri pavat cu dale. Nu s-a mai făcut nimic la acest drum de foarte mulţi ani. Ba din contra, s-a distrus şi ce mai era. Dacă vrei un suvenir, nu ai nicio şansă să găseşti. Doar la casa memorială poţi cumpăra nişte vederi.  

Odată ajuns la lac, turistul vede pentru prima dată stuful înalt de câţiva metri şi cregile de copac. Dacă totuşi vrea să vadă nuferii şi lacul aşa cum a citit el, trebuie să caute o zonă unde stuful nu este prea mare. Pe lângă nuferi, turistul va vedea şi pet-uri, cutii sau pungi. După câteva minute în care face câteva fotografii, turistul va pleca dezamăgit de ceea ce a văzut

Cu toate acestea, turiştii vin să viziteze lacul cu nuferi şi casa memorială Mihai Eminescu. Spre exemplu, duminică după amiază erau turişti din Bucureşti, Bihor şi Iaşi plus botoşănenii care şi-au făcut un obicei să meargă în zonă.

Autorităţile judeţului ne povestesc de vreo trei ani de zile de marele plan privind lacul cu nuferi şi de cum vor atrage ei turişti. Cert este că un turist dintr-un alt colţ al ţării şi care a fost în ultima perioadă în zonă, cu siguranţă nu va mai reveni prea curând.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA