Braţ robotic humanoid realizat de tinerii botoşăneni

0
593

brat robotic (1)

Mâna robotică “ROBOHAND”, creată de tinerii  botoşăneni în anul 2012 a reuşit să strângă numeroase premii, inclusiv de nivel universitar, obţinând şi marele premiu TECHSCOOL în valoare de 7000 euro, impresionând numeroşi specialişti în domeniu.

Pornind de la această realizare şi având în vedere un nou concept, DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU SPORT ŞI TINERET BOTOŞANI  în parteneriat cu PALATUL COPIILOR BOTOŞANI, Cercul de Fizică Aplicată, au derulat  în perioada 15 aprilie – 15 iunie  2014 proiectul  „Braţ robotic humanoid”, având ca scop stimularea creativităţii tinerilor, dezvoltarea abilităţilor tehnice,  atragerea tinerilor spre studiu, inovare și spre noile tehnologii.

Coordonatorul proiectului a fost profesorul Luisian Grigore iar  partea de realizare practică a fost condusă de elevul Mihnea Horbuli care alături de 17 tineri din diferite unități școlare din județ au realizat braţul  robotic humanoid. Bratul robotic creat este mai performant fata de predecesorul său, prin materialele folosite, mai multe grade de libertate (3 la fiecare deget, unu la palmă şi rotirea încheieturii) şi aspectul apropiat de cel uman. Imprimanta 3d finalizată de o echipă de elevi  ai Cercului de Fizică Aplicată condusa de Horbuli Mihnea, a avut un rol fundamental în realizarea braţului,  toate componentele mecanice fiind “turnate” cu imprimanta 3d. Materialele pentru realizarea proiectului au fost suportate de către Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret – Centrul de Tineret Botoşani.

La finalizarea proiectului au participat reprezentanţi ai instituţiilor partenere, elevi şi profesori de specialitate din Botoşani, Iaşi şi Suceava. Profesorii invitaţi au fost impresionaţi de realizare şi de costurile scăzute în crearea braţului, comparând cu alte proiecte asemănătoare.

brat robotic (2) brat robotic (3) brat robotic (4) brat robotic (5)