Primăria municipiului Botoşani este pe cale să reuşească „performanţa“ de a pierde 4 MILIOANE de EURO, de a compromite unul din cele mai importante proiecte şi de a rămâne mulţi ani de acum în colo cu o ruină a TEATRULUI MIHAI EMINESCU în zona zero a oraşului.
Contractul de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu, între primăria Botoşani şi constructor, a fost semnat în iulie 2014 dar după câteva luni s-a constatat că sunt probleme cu structura de rezistenţă. S-au făcut expertize şi s-a constatat că ar mai fi nevoie de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru lucrările de consolidare. În loc să se caute soluţii pentru rezolvarea problemei şi finalizarea proiectului, executivul primăriei a căutat scuze şi nu a luat deciziile care se impuneau. Astfel, cu o lună şi jumătate înainte de expirarea termenului de finalizare a proiectului, stadiul lucrărilor este undeva la 15% iar lucrările de consolidare nici măcar nu au început.
Grav este că după data de 31 decembrie 2015, Primăria municipiului Botoşani nu va mai primi niciun euro din proiectul cu finanţare europeană şi sunt şanse mari să returneze inclusiv banii încasaţi până acum. În aceste condiţii, Teatrul Mihai Eminescu va trebui refăcut cu bani din bugetul local ceea ce înseamnă aproximativ 5,5 milioane de euro din care 1,5 milioane lucrările de consolidare şi 4 milioane de euro lucrările de modernizare. Într-un comunicat de presă emis joi, primarul Ovidiu Portariuc ne anunţă că îşi asumă răspunderea pentru întârzierea lucrărilor dar nu ne spune ce soluţii are pentru finalizarea proiectului şi de unde va lua banii necesari. Practic, edilul îşi asumă răspunederea dar pe banii botoşănenilor.
„Înseamnă că noi stăteam cu o bombă cu ceas în Botoşani“
Am încercat să obţinem un punct de vedere de la Cătălin Flutur, fostul primar al municipiului Botoşani, în perioada căruia s-a demarat procedura pentru obţinerea finanţării în vederea realizării proiectului de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu.
„Poate tot răul este spre bine. Să ne închipuim că nu obţineam finanţare. Dacă nu obţineam finanţarea, nu aveam niciun motiv să decopertăm pereţii. Dacă nu decopertam pereţii, înseamnă că noi stăteam cu o bombă cu ceas în Botoşani. Se putea dărâma oricând. Suntem la faza la care am obţinut finanţarea, am făcut un proiect, am identificat problema. Proiectarea a luat în seamă doar o serie de elemente. Nu structura de rezistenţă pentru că nu aveam cum, nu ştia nimeni. Când s-au început lucrările, am constatat că avem o problemă la acei stâlpi de beton. Lucrul ăsta l-am descoperit acum un an şi câteva luni. Este o mare pagubă pentru municipiu deoarece noi nu am reuşit să luăm o decizie într-un an şi ceva. Era o chestie de decizie a primăriei. Ăsta e rolul unui manager. Hai să consolidez repede, ca să nu pierd banii ceilalţi. Lipsa de decizie din primărie a dus la o cheltuială în plus“, ne-a spus Cătălin Flutur.
„Rămâne circul foamei în mijlocul oraşului“
Fostul primar al municipiului Botoşani susţine că dacă se dorea, puteau fi găsiţi banii necesari lucrărilor de consolidare şi nu se ajungea în situaţia de a pierde o finanţare europeană în valoare de patru milioane de euro şi de a rămâne cu o ruină în centrul oraşului. În plus, el susţine că primăria putea lua o parte din banii împrumutaţi pentru proiectul Cornişa şi ar fi salvat reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu.
„Ei spun că nu avem bani, costă 2 milioane de euro, 1,5 milioane de euro. Licitaţia va spune cât. Problema este că între timp ne-am permis să cheltuim multe milioane de euro pe ale poveşti. Dacă nu făceam unul-două festivaluri, dacă nu dădeam două-trei stipende şi nu ştiu câte angajări, aveam cele 6 milioane de lei ca să facem partea de structură a teatrului şi să nu pierdem 4,2 milioane de euro. Aşa cum stau acum problemele, este clar că vom fi nevoiţi să punem şi partea de consolidare şi să dăm şi banii înapoi. Mai e varianta să ne oprim, rămâne circul foamei în mijlocul oraşului până când vom avea bani sau o altă axă de finanţare. Am avut o şansă pe care nu am jucat-o din cauza deciziei manageriale. Şi astăzi este bun de lucru. Trebuiau să lucreze cu toate forţele“, a adăugat fostul primar al municipiului Botoşani.
„Să încercăm să obţinem o amânare la proiectul european“
Întrebat ce se mai poate în acest moment şi ce soluţii există pentru a finaliza lucrările, fostul primar spune că executivul primăriei ar trebui să solicite de la Compania Naţională de Investiţii banii pentru lucrările de consolidare şi să încerce să obţină o nouă amânare a proiectului european.
„Prin diplomaţie, discuţii, adrese… Să spunem că ne-am blocat, era vorba de siguranţa cetăţenilor. Să obţinem o amânare. Banii pentru consolidare i-am putea obţine de la Compania Naţională de Investiţii. Aşa s-a întâmplat şi la primărie. Am obţinut nişte bani în plus pentru că am descoperit nişte probleme în momentul în care am decopertat. Experţii au spus asta şi nu noi. Cred că şi acum putem obţine bani de la CNI. Motivând că a apărut o problemă pe care nu aveam de unde să o ştim, să încercăm să obţinem şi o amânare la proiectul european“, a mai afirmat Cătălin Flutur.