9.4 C
Botoșani
vineri, 29 martie 2024

Botoşaniul este invadat de mere din Polonia, Italia şi Olanda. Producătorii autohtoni au depozitele pline şi nu au unde să le vândă deşi sunt mult mai ieftine

mere-colaj

Supermarketurile şi hipermarketurile din municipiul Botoşani comercializează în mare parte mere aduse din Italia, Polonia şi Olanda, în pieţe vând samsarii şi nu ştim ce cumpărăm iar propritarii de livezi din judeţ stau cu merele în depozite şi nu au ce să facă cu ele.

Am făcut o scurtă vizită prin supermarketurile şi hipermarketurile din municipiul Botoşani unde am găsit mere din Polonia, Italia, Olanda sau chiar Noua Zeelandă. Sunt lucioase, frumos aranjate, unele chiar ambalate în pungi. Printre acestea, găsim şi mere româneşti. Într-unul din supermarketuri, merele româneşti erau mici, unele dintre ele deja stricate, de parcă au fost puse intenţionat pentru a nu le cumpăra nimeni. De asemenea, în dreptul merelor româneşti era scris mare: ORIGINEA ROMÂNIA. În dreptul merelor din import, cu greu se putea observa că sunt din Polonia sau Italia. Dacă vorbim despre preţuri, acestea pornesc de la 1,99 lei kilogramul de mere, la reducere, şi ajung la 6 lei sau chiar mai mult.

mere-in-supermarketuri-14

Mere de Fălticeni şi Curteşti

În Piaţa Centrală a municipiului Botoşani găsim mai mulţi comercianţi care au la vânzare mere. Unii dintre ei s-au prins că sunt botoşăneni care caută produse din zona noastră şi au scris: MERE DE CURTEŞTI sau MERE DE FĂLTICENI. Poate aşa o fi, numai că pe tarabele unora găsim mere care arată izbitor de bine cu cele din import. Toate au aceeaşi formă, dacă le cântăreşti au acelaşi gramaj, sunt foarte lucioase. Din fericire, pe lângă samsari, în Piaţa Centrală mai găsim şi oameni din comunele judeţului Botoşani care au venit cu unul-doi saci de mere şi cu alte produse din propria gospodărie pentru a face un ban. În Piaţa Centrală, preţul unui kilogram de mere variază între 1,7 lei şi 4 lei.

mere-in-piata-4

“Nimeni nu are grijă de producătorul român

Chiar dacă în ultimele două decenii şi jumătate s-au tăiat multe livezi, judeţul Botoşani produce în continuare o cantitate semnificativă de mere. Pentru proprietarii de livezi, problemele începe abia după recoltare deoarece nu au ce face cu produsele. Dumitru Zmău are 14 hectare de livadă, a strâns în această toamnă 50 de tone de mere şi a reuşit să vândă doar 4 tone.

„Ne invadează toţi cei care aduc de afară mere şi nu ai şansă să intri pe piaţă. Ca producător, nu intri pe piaţă. Samsarii au întâietate. Ei îţi dau preţul în bătaie de joc şi îşi pun adaosul mai mare decât e preţul mărului. Eu am încercat să vând la fermă unde este o circulaţie bară la bară. Am pus o ladă cu mere, am făcut un pliant pe care l-am afişat. Primul lucru care mi s-a întâmplat, mi-au furat lada cu mere. Noi ca fermieri autorizaţi nu avem acces în pieţele municipiului, nu avem dreptul la masă. Doar persoanele fizice. Aşa se strecoară samsarii. Tu ca producător, ca să ai o masă, trebuie să faci o mie de prostii iar eu nu fac”, ne-a spus Dumitru Zmău, adăugând:

„Încercăm alte variante, la licitaţia cu merele în şcoli. Problema este că nimeni nu are grijă de producătorul român. Îi pui la dispoziţie fondurile europene, să înfiinţeze livezi, să facă, iar în final… Spun că vor scoate o lege prin care vor interzice copiilor până la 16 ani să consume sucuri cu zahăr. De ce nu îi încurajează să consume sucul de mere? Anul trecut am rămas cu o cantitate mare de mere şi am căutat fabricile din Moldova. Mi-au spus: le prelucrăm, atât te costă cutia de 5 litri dar dumneata te duci şi le vinzi pentru că noi nu putem intra pe piaţă. Pe piaţă se vând numai sucurile de afară”.

De la poarta fermei, merele pot fi cumpărate cu un preţ care variază între 1,2 şi 1,8 lei kilogramul, mai ieftin decât în piaţă şi mult mai ieftin decât în supermarketuri.

mere-in-depozit-4

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


































ULTIMA ORA