15.4 C
Botoșani
miercuri, 25 mai 2022

Botoşaniul are unul din cele mai mici tarife la încălzire

moderncalor intrare920

În municipiul Botoșani se furnizează energie termică la unele din cele mai mici prețuri la nivel național. Potrivit unei situații publicate înainte de debutul sezonului rece de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare, în rândul orașelor importante ca mărime din țară, Botoșaniul se află pe locul patru în topul cu cele mai mici tarife la încălzire.

Asta chiar și în condițiile în care în ultimii trei ani tarifele reglementate la gazele naturale pentru producătorii de energie termică au crescut cu nu mai puțin de 12%.

În toată Moldova, cu o singură excepție, Modern Calor S.A. practică cel mai mic preț de facturare la populație. În alte șapte orașe mari din regiune, care dispun de sisteme centralizate, energia termică este mai scumpă, în unele cazuri chiar cu 45-55%. La Botoșani prețul de facturare la populație a rămas neschimbat, asta după ce anul trecut a scăzut de la 180 la 170 de lei/Gcal. Această performanță a fost posibilă deoarece în ultimi ani s-au investit, din fonduri europene, guvernamentale și locale, peste 55 de milioane de euro pentru modernizarea și eficientizarea sistemului de producere, transport și distribuție a energiei electrice și termice din municipiul Botoșani. Astfel s-a ajuns ca, potrivit calculelor specialiștilor, sistemul centralizat să fie cu 40% mai rentabil decât orice sistem individual, aceasta din cauza sumelor importante care ar trebui investite de beneficiar în cazul celei de-a doua variante.

În aceste condiții societatea Modern Calor se adresează potențialilor clienți cu o ofertă cât se poate de avantajoasă pentru rebranșarea la sistemul de termoficare, principalele condiții care trebuie îndeplinite fiind formularea unei solicitări scrise în acest sens și ca imobilul să fie situat în zona unitară de încălzire. O importantă categorie căreia i se adresează această ofertă este aceea a proprietarilor care au avut centrale de apartament, dar, odată acestea ajunse la limita de funcționare, respectivii nu doresc să investească alți bani într-o nouă centrală.

Interesant de menționat este că, în ultima vreme, tot mai mulți proprietari de imobile de locuit noi optează pentru încălzirea centralizată în dauna investiției într-un sistem independent costisitor.

tabel pret facturare energie termica

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA