28.3 C
Botoșani
sâmbătă, 20 iulie 2024

Botoşănence au luat cu asalt Maternitatea şi cabinetele medicale pentru testul Papanicolau. 950 de femei din judeţ suferă de cancer de col uterin

maternitatefinalizata21

La Botosani, de la inceputul anului si pana in prezent, 800 de doamne si domnisoare si-au facut testul Babes Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Pacientele au avut posibilitatea sa faca gratuit testarea intrucat in cadrul acestui program, pe primul trimestru Directia de Sanatate Publica a primit 80.000 de lei, adica, teste pentru 1.000 de femei.

Din cele 800 de testari, 22 nu au iesit bine, drept pentru care femeile vor urma indicatiile medicilor ginecologi si vor face alte investigatii amanuntite. Alte 200 de femei sunt asteptate sa-si faca gratuit testarea.

Testul Papanicolau este rapid, non-traumatic si gratuit. Acesta inseamna de fapt cea mai sigura cale de a preveni cancerul de col uterin.

„Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase precum si diferite tipuri de infectii. Este foarte important ca femeile sa mearga la medic si sa-si faca aceste test, deoarece cu cat boala este descoperita mai repede cu atat sansele de vindecare sunt mai mari, chiar si in proportie de suta la suta”, a spus medicul Corneliu Saradan, DSP Botosani.

Scopul acestor analize este de a depista boala intr-o faza incipienta. Tot ceea ce trebuie sa faca femeile este sa se inscrie in program la medicul de familie care va face o trimitere catre medicul ginecolog pentru recoltarea probei.

Anul trecut, 52 de femei din mediul urban si alte38 din rural au aflat ca sufera de cancer de col uterin. In evidenta Directiei de SanatatePublica Botosani, pe lista cu aceasta maladie se afla in total 950 de femei.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA