Patriotismul nu ține de o zi anume și nu se activează pe data de 1 decembrie. Unul dintre artiștii care știu lucrul acesta poate cel mai bine este Gelu Graur, participant exemplar-rock și semifinalist al ediției de anul trecut a concursului Vocea României.
Absolvent al Academiei de Poliție, expert în Poliția Națiunilor Unite timp de 6 ani și participant la misiuni de reformă a justiției în Congo, Gelu Graur a revenit inițial în țară pentru a participa la cea mai importantă competiție muzicală, Vocea României. Din iunie 2015 s-a reîntors în țară pentru a face ce sufletul său simte cel mai bine: muzică în limba română.
Amprenta sa muzicală este una puternică, inspirată din anii de experiență de viață în contexte mai puțin obișnuite unui creator tipic. Compozițiile sale au forță și, deloc întâmplător, un umor bine dozat, asezonat cu ironia tipic românească. Gelu Graur a reușit în câteva luni să își formeze o trupă, alături de prieteni vechi, muzicieni foarte buni, cu care a început lucrul la primul său album. O primă piesă este Nu vrem ca voi – Protest – lansata special de Ziua României.
Piesa a fost scrisă de Gelu Graur în martie 2014, pe când acesta era în misiunea din Congo, fiind inspirat de imaginea unor politicieni africani ce nu luau nicio măsură pentru a stopa războiul civil din acea țară, fapt ce a dus la o revoltă populară fără precedent. După evenimentele din 30 octombrie din România, Gelu Graur Band a înregistrat piesa la Porro’s Studio, iar mixajele și mastering-ul au fost realizate de către HaHaHa Production . Liderul trupei o consideră ”un cadou” cu ocazia zilei naționale, oferit celor care au adus România în colaps: ”Nu știu cum să îmi exprim nemulțumirea altfel decât prin a striga din toți rărunchii în refrenul acestei piese – NU VREM CA VOI! Așa vreau să cinstesc ziua națională a țării mele, nu a lor, a celor care nu au niciun merit la frumusețea și căldura ei”.
Gelu Graur Band înseamnă Constantin Bărbășelu, aka Bărbuță, toboșar (a cântat alături de Horia Brenciu, Marius Moga, Damian Drăghici, Loredana Groza, Felicia Filip etc), Raluca Apetria – keyboards, absolventă a Conservatorului din Cluj și actualmente studentă a aceleiași instituții la Compoziție Muzică de Film, Sergiu Popa – chitarist – vine din lumea muzicii lui Frank Zappa, activând într-un tribut band al marelui artist și Vlad Apotrosoaei, aka Văru, masterand al Conservatorului din București, secția Jazz/Compoziție.
Videoclipul piesei a fost filmat într-un beci vechi din București, participanții fiind prieteni ai membrilor trupei, adevărate mâini de ajutor în proiectul unei trupe foarte tinere. Recuzita a fost cumpărată de pe internet cu o zi înainte de filmare iar filmarea propriu-zisă a durat o zi, după un scenariu scris de Gelu Graur și trupa sa. ”Responsabilă” cu filmarea și adaptarea scenariului a fost Anya Yan Dimitrov, prietenă a membrilor trupei și un suflet mare pentru toate trupele tinere ce vor să iasă pe piața muzicală.
Vă prezentăm cu bucurie mesajul muzical al Gelu Graur Band pentru ziua României. Ascultați până la capăt, ascultați cu atenție. Muzica de protest e rară în România!