Apicultura reîncepe să devină o afacere iar cei care se ocupă de creşterea albinelor într-un mod profesionist, spun că este un business rentabil şi care le aduce multe satisfacţii. Iustin Marineac este unul dintre tinerii apicultori care a reuşit în acest domeniu iar acum îşi vinde o parte din produsele 100% naturale în Marea Britanie, Spania sau Italia.
Iustin Marineac are 27 de ani şi lucrează în apicultură de la vârsta de 12 ani. Apicultura este o tradiţie de familie, de peste 40 de ani. Au început cu câţiva stupi iar acum au aproximativ 1000 de familii de albine. Iustin intenţiona să devină medic stomatolog dar a renunţat în anul patru de facultate pentru a se ocupa într-un mod profesionist de apicultură.
„Străbunicul meu a avut stupi prima dată, prin 1973. Afacerea a fost preluată de bunicul meu, apoi de tatăl meu iar acum mă ocup eu. Am fost student la Medicină, la Stomatologie dar am renunţat în anul patru. Mi-am dat seama că nu sunt atras de medicină şi am hotărât să mă ocup de apicultură. Apicultura o fac de la vârsta de 12 ani. La 12 ani stăteam de pază la stupi, apoi am cărat rame, apoi la centrifugă, la extras mierea. După mulţi ani, am început să lucrez între stupi. Încă mai multe de învăţat cu toate că am 15 ani de când lucrez”, ne-a spus Iustin Marineac.
„Există foarte multe riscuri”
Tânărul apicultor botoşănean spune că este un business din care se pot câştiga bani dar în acelaşi timp trebuie făcute investiţii an de an pentru a avea o productivitate mare şi la o calitate foarte bună. Consideră că sunt riscuri mari în acest domeniu dar cei care îşi fac bine treaba şi care au experienţă reuşesc indiferent de an.
„În momentul de faţă, eu şi tatăl meu avem aproximativ 1000 de familii. Eu am vreo 200 de familii iar tatăl şi fratele meu au diferenţa. Avem stupi în mai multe zone. În ultimii trei-patru ani am fost mai mult pe malul Prutului, în judeţele Botoşani şi Iaşi. În trecut, am fost în multe zone inclusiv pe la Galaţi. Începem lucru în luna martie cu pregătirea familiilor de albine pentru rapiţă şi continuăm până în luna august când este ultima extracţie, cea de floarea soarelui. Apicultura este un business în momentul în care iubeşti albina şi nu te interesează foarte mult banii. Din apicultură îţi vin nişte bani dar o parte dintre bani trebuie investiţi. Noi nu ne uităm la bani când este vorba de a investi în stupi. Dacă te gândeşti doar la cât o să câştigi, în toamnă e posibil să scoţi lăzile goale. Există foarte multe riscuri dar apicultorii experimentaţi le anticipează şi se pregătesc din timp”, ne-a mai spus apicultorul botoşănean.
La fel ca în alte domenii, marea problemă o reprezintă forţa de muncă. Apicultorii găsesc foarte greu oameni dispuşi să muncească între albine chiar dacă se câştigă mai bine decât în alte zone.
„Noi căutăm colaborări pe termen cât mai lung. E foarte greu să găseşti oameni care să lucreze între stupi. Căutăm în special tineri care sunt apţi de muncă şi care vor să câştige. Se pot câştiga bani frumoşi în apicultură”, spune Iustin Marineac.
Comenzi online din Italia, Spania şi Marea Britanie
La ora actuală, ferma apicolă Marineac comercializează mai multe tipuri de produse. În primul rând, mierea de albine care se comercializează începând de la borcane personalizate şi până la sticle şi recipiente în care încape o cantitate mai mare. De asemenea, se comercializează polen, păstură şi api-imonostimulator, un produs care luna aceasta va deveni marcă înregistrată.
„Comercializăm în diferite magazine din ţară, inclusiv în Botoşani. De când am deschis site-ul www.apicolamarineac.ro am început să valorificăm în vreo trei ţări, în Italia, Spania şi Marea Britanie.
Există cerere şi chiar nu mă aşteptam să am atât de multe comenzi din străinătate. În curând finalizăm actele pentru a putea exporta cantităţi mai mari. Noi ne dorim să vindem mult în România pentru că sunt produse naturale. Noi lucrăm cu analize de la DSV şi de la Institutul de Bioresurse Alimentare. Dăm scrisoare de conformitate şi răspundem pentru toate produsele noastre. Pe viitor, vrem să facem o hală, un laborator în care să preparăm imunostimulatorul. Numărul de stupi la care mi-am propus să mă opresc este 2000. Sper ca într-un timp cât mai scurt să reuşesc. Am avut în 2007 un proiect european în valoare de 25.000 de euro, apoi în 2012 am avut un proiect de 40.000 de euro. Încercăm să accesăm un nou proiect”, a mai spus Iustin Marineac.
Mai multe detalii despre produsele din ferma apicolă Marineac, găsiţi pe http://www.apicolamarineac.ro sau pe https://www.facebook.com/apicolamarineac/