1.8 C
Botoșani
miercuri, 30 noiembrie 2022

BOMBĂ în ultima zi a anului. Preţul gunoiului aproape se dublează începând cu ianuarie 2017, în judeţul Botoşani

containere gunoi boschetari

Botoşănenii au primit o grea lovitură în ultima zi a anului 2016. La începutul anului 2017, primăriile sunt obligate să majoreze semnificativ taxa de salubritate ca urmare a unei prevederi legislative care a intrat în vigoare. Firmele de salubritate au fost informate ieri după amiază că în loc de 109 lei + TVA pe tonă vor trebui să plătească 189 de lei + TVA pe tona de deşeuri, de la 1 ianuarie 2017. Această diferenţă va trebui suportată de către populaţie şi autorităţile locale.

Firmele care colectează gunoiul din comunele şi oraşele judeţului Botoşani au primit ieri după amiază o notificare din partea societăţii care administrează depozitul ecologic de la Stăuceni. Aceste firme au fost informate că începând cu 1 ianuarie 2017 vor trebui să plătească cu 80 de lei mai mult pe tona de deşeu şi în acelaşi timp au primit un act adiţional la contract pe care trebuie să-l semneze dacă mai vor să aibă acces în acest depozit.

Petru Filip, administratorul societăţii Pavra, o societate comercială care colectează gunoiul din peste 20 de comune ale judeţului Botoşani, ne-a spus că în aceste condiţii îi va fi foarte greu să îşi desfăşoare în continuare activitatea. Mai mult, el spune că deja a fost informat de Primăria Vlădeni că în primele 3 luni din 2017 se suspendă colectarea deşeurilor.

„Astăzi dimineaţă am găsit un fax trimis de către Diasil, că de la 1 ianuarie 2017 se scumpeşte gunoiul cu 80 de lei pe tonă. O să ajungă 189,15 lei pe tonă, plus TVA. Va ajunge la aproape 230 de lei pe tonă. Acum este 109 lei plus TVA. Vor introduce acea taxă de mediu de 80 de lei pe tonă. Aceste faxuri au fost trimise şi primăriilor. Cei de la Primăria Vlădeni deja ne-au trimis o adresă prin care ne comunică faptul că înperioada 1 ianuarie – 31 martie, se întrerupe acţiunea de colectare şi depozitare de deşeuri în comuna Vlădeni. Aproape au dublat preţul. Faxul a fost trimis ieri când nu mai era nimeni la birou. Puteau să ne anunţe măcar cu 15 zile înainte. Eu aveam primării care încă mergeau cu preţul vechi şi ne-au promis că vor majora de la 1 ianuarie 2017. Cei de la Diasil mi-au trimis o adresă prin care mă anunţă că se măreşte preţul şi alăturat îmi trimite un act adiţional pe care mă pune să-l semnez. S-ar putea să sistăm activitatea. În primele zile din 2017 nu voi ridica gunoiul şi vom vedea ce vom face”, ne-a declarat Petru Filip.

Probleme majore vor fi şi în municipiul Botoşani. Conducerea SC Urban Serv SA a informat Primăria municipiului Botoşani că începând cu data de 1 ianuarie 2017 aproape s-a dublat preţul de depozitare a gunoiului. Foarte probabil, la începutul lunii ianuarie, Consiliul Local va trebui să majoreze taxa de salubritate astfel încât să se acopere creşterea de preţ impusă de firma care administrează depozitul de la Stăuceni.

drelciucsimion(1)„Am primit notificare şi inclusiv un act adiţional de la Diasil. Noi am transmis notificarea către Consiliul Local şi UAT Botoşani. Am informat UAT Botoşani de situaţia existentă având în vedere că administraţia locală este cea care trebuie să asigure sumele necesare depozitării, conform hotărârii de Consiliul Judeţean. Cei de la Diasil ne-au cerut să transmitem actul adiţional semnat. Le-am spus că după data de 5 ianuarie va trebui să discutăm cu Primăria Botoşani. Până la urmă va trebui să semnăm acel act adiţional pentru că nu avem de ales. Nu ne primeşte cu deşeurile la depozitul de la Stăuceni. Majorarea vine în baza unei modificări a legislaţiei privind fondul de mediu. Este o prevedere legală, se ştia de dânsa, tot a fost amânată şi toată lumea se aştepta să mai fie amânată încă o dată. Ei au pus-o în aplicare. E clar că tarifele plătite de populaţie vor trebui majorate. Cu toţii am încercat să găsim o soluţie de amânare pentru că această majorare se va regăsi în tariful plătit de populaţie. De asemenea, aceşti bani sunt pentru partea de depozitare şi nu în ceea ce vede populaţia în oraş. Banii ăştia nu vor fi investiţi în colectarea deşeurilor. Oamenii nu văd o îmbunătăţire la nivelul colectării. Banii nu vor rămâne la Urban Serv ci vor ajunge la administratorul depozitului”, ne-a spus Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA