Bogdan Varasciuc, director Modern Calor: “Nu vor fi probleme în această iarnă”

0
747

Modern Calor și-a asigurat în mare parte cantitatea de gaz metan necesară producerii de energie termică pentru cei aproximativ 10.000 de abonați casnici. Directorul societății de termoficare spune că botoșănenii pot sta liniștiți din acest punct de vedere și că vor avea atât căldură cât și apă caldă.

La sfârșitul lunii august a expirat contractul pe care Modern Calor îl avea cu Romgaz iar reprezentanții companiei botoșănene au fost obligați să caute soluții pentru iarna 2022/2023. Ei spun că în proporție de 70-80% au cantitatea de gaz necesară pentru a asigura căldură și apă caldă populației din municipiu.

“Am reușit să înmagazinăm o cantitate însemnată de gaz. 12.000 de megawați avem înmagazinați. Încă 56.000 de megawați vor fi cu livrare curentă în sezonul rece. Înseamnă undeva la 70-80% din consumul pentru clienții casnici. Procedura va fi în această iarnă de a trece de la un furnizor la altul, de la o lună la alta. Pentru luna octombrie suntem la OMV Petrom, în noiembrie va fi E.ON. Nu cred că vor fi probleme în această iarnă, avem contracte până la finalul sezonului rece și suntem acoperiți”, a spus Bogdan Varasciuc, directorul general al Modern Calor.

Reprezentanții companiei de termoficare spun că noua ordonanță va plafona prețurile pentru populație iar facturile nu ar trebui să fie insuportabile.

“Prețurile au explodat dar există și o ordonanță care ne protejează într-o anumită măsură. Producătorii de gaz au obligația de a vinde către furnizorii clienților casnici și către CET-uri la un preț de 250 de lei. Acum, prin ordonanța 119 care se va adopta cât de curând, s-a propus reducerea de la 250 lei la 150 lei a gazului pentru CET-uri și pentru furnizorii clienților casnici de la 1 noiembrie și până la 31 martie. Prețul acesta este doar pentru gazul consumat pentru energia termică destinată populației. Mai există o componentă prin care furnizorii sunt obligați să ne vândă gazul la prețul de 370 lei pentru partea neacoperită de către producători. Producătorii nu ne-au dat în integralitate cantitatea prevăzută în ordonanță ci doar cantitatea disponibilă”, a adăugat directorul general al Modern Calor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here