26.6 C
Botoșani
miercuri, 31 mai 2023

BNR: „Problema fiscală e majoră”. Urmează 10 ani de inflație explozivă

Se anunță o lungă perioadă dificilă din punct de vedere economic pentru români, avertizează Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație, din partea BNR. 

Inflația explozivă ar putea persista încă zece ani de zile, susține oficialul BNR. În plus, acesta a mai subliniat faptul că anunțurile de la Guvern, cu privire la creșterea economică, sunt înselătoare.

„Problema fiscală este majoră în România și vine din sectorul public. Acolo este problema și sunt probleme structurale când 80-90% din veniturile statului se duc pe cheltuieli fixe.

(…) Problema fiscală este majoră în România, și vine din sectorul public. Acolo este problema, și sunt probleme structurale când 80-90% din veniturile statului se duc pe cheltuieli fixe”, a declarat Popa.

Totodată, Cristian Popa susține că mai este nevoie de creșteri ale dobânzii. În cea mai recentă ședință de politică monetară, din iulie, BNR a ridicat dobânda cheie cu 1 punct procentual, până la 4,75%. Majoritatea analiștilor anticipau o majorare cu 0,75%.

„Este o măsură mai fermă decât se așteptau analiștii și piețele, dar este o măsură necesară. De ce? Avem și vedem rate înalte ale inflației. Inflația este un simptom al dezechilibrelor și șocurilor din economie, însă e un simptom care poate deveni chiar boala dacă nu îl tratăm cum trebuie și de aceea trebuie să-l tratăm”, a declarat Cristian Popa, pentru Profit.

Sursa: RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA